Cvetković: Gas stiže narednih dana

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Gas stiže narednih dana

Mazuta imamo dovoljno za ceo januar, a ako bude potrebno uvozićemo struju

Snabdevanje Srbije gasom biće normalizovano u narednih nekoliko dana. Dok se započeti pregovori ne završe, nestašicu gasa nadomestićemo mazutom koga imamo dovoljno za narednih mesec dana i električnom energijom. Situacija nije kritična, ali ni potpuno bezazlena, rekao je srpski premijer Mirko Cvetković, na sinoćnjoj konferenciji za novinare posle vanredne sednice vlade čija je jedina tema bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << energetska situacija u zemlji.

Premijer Cvetković potvrdio je da nije uspeo jučerašnji pokušaj pozajmice gasa od Mađarske, uz obrazloženje da nema dovoljno ovog energenta, ali i spremnost naših suseda da, ukoliko krenu određene količine tog energenta iz Rusije, puste gas iz svojih rezervi.

Srbija je, po rečima Cvetkovića, i od Rusije zatražila da nam deo gasa uputi alternativnim putem kroz Belorusiju, ali je je „ta trasa preopterećena i radi punim kapacitetom. Moguće je, kaže, da takodobijemo neke količine gasa, što će se znati u toku današnjeg dana.

Uprkos velikom problemu u kome se našla Srbija i mada je vlada, priznaje premijer, bila zatečena iznenadnom obustavom dotoka gasa, prvi udar je, ocenjuje, uspešno savladala:

Cvetković je naglasio da je juče potrošeno oko 140 miliona kilovat-sati električne energije i da će ukoliko to bude bilo potrebno biti uvezene potrebne količine da bi se sačuvao energetski sistem, koji je sada stabilan i dobro funkcioniše. Kao jednu od mera, Vlada Srbije preporučuje gradovima da smanje uličnu rasvetu.

D. Spalović

----------------------------------------------------

Tadić: Činimo sve da grejanja bude

Srbija je kolateralna žrtva u rusko-ukrajinskom sporu, ocenio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da država čini sve kako bi, i pored prekida u isporuci gasa iz inostranstva, građanima bilo obezbeđeno grejanje i da bi mere koje se preduzimaju već od jučerašnjeg dana mogle da urode plodom.

Tadić, koji je u Hramu Svetog Save prisustvovao prvoj božićnoj liturgiji, izjavio je da se Srbija suočava sa vanrednom situacijom zbog obustavljanja isporuke gasa, koje je izazvano krizom odnosa između ruskog isporučioca i Ukrajine.Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Tadić je posle liturgije objasnio situaciju u kojoj su se našli Srbija i druge balkanske i evropske države zbog rusko-ukrajinskog spora oko isporuke gasa.Zbog problema u transportu gasa preko Ukrajine „cela Evropska unija je skočila na noge”, ukazao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da je Srbija „kolateralna žrtva” u rusko-ukrajinskom energetskom sporu i da su vlasti stupile u kontakt sa Mađarskom pokušavajući da situacija bude premošćena vanrednim isporukama gasa iz skladišta u zemlji severnog suseda.„Ukrajina, da bi održala svoj sistem u funkciji naprosto je zatvorila distributivne centre na mađarsko-ukrajinskoj granici i Srbija je kolateralna žrtva u svemu ovome.Kao i mnoge druge zemlje i građani Srbije danas ispaštaju bez ikakve naše greške i našeg udela u ovom problemu”, rekao je Tadić.„Mi smo odmah intervenisali u Ruskoj Federaciji kod naših partnera u ’Gaspromu’. Mi tražimo brzu intervenciju u ovom slučaju”, rekao je predsednik Srbije i najavio da će na današnjem zasedanju vlada u Moskvi razmotriti situaciju na Balkanu. „Naš krizni štab i vlada su u zasedanju i ja sam zajedno sa vladom u stalnim konsultacijama” , istakao je predsednik Srbije.

Tadić je naveo i da su srpske vlasti stupile u razgovore sa mađarskim partnerima tražeći da se ova situacija premosti „tako što bismo dobili vanredne isporuke gasa iz mađarskih skladišta, kako bi naš sistem ostao u funkciji”. „Nažalost, ’Srbijagas’ je morao da isprazni gas iz cevi u Srbiji da ne bi došlo do havarije u sistemu i mi ćemo određene štete morati da nadoknađujemo u narednim danima. Svi žele da obezbede isporuke gasa, bez kojeg očigledno nema mogućnosti da se greju građani u svim evropskim državama, pa tako i u Srbiji”, rekao je predsednik Republike.

Tanjug

[objavljeno: 09/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.