Čuveni list nahvalio Srbiju i Srbe; U teškim vremenima pokazali su prijateljsko lice

Izvor: B92, 28.Nov.2023, 15:45

Čuveni list nahvalio Srbiju i Srbe; "U teškim vremenima pokazali su prijateljsko lice"

List Izrael hajom objavio tekst u kome se, uz mnogo superlativa, govori o Srbiji i građanima Srbije, koji su u teškim vremenima pokazali prijateljsko lice.

Kako se navodi u tekstu, to prijateljstvo je protkano istorijskim razumevanjem prema jevrejskom narodu, kao i sopstvenom spoznajom žrtava terora i međunarodne izolacije, posebno kada se govori o Kosovu i Metohiji.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučic je pre oko tri godine okačio žutu traku na svoju kuću i poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija staje na stranu Izraela u ratu protiv antisemitizma", podseća dopisnik Izrael hajoma iz Beograda.

Pozitivna osećanja prema Izraelcima i sećanja na teške dane ratova u regionu, posebno protiv albanskih separatista na Kosovu i Metohiji, naročito su izražena među građanima Srbije koji saosećaju sa situacijom u Izraelu i životom Izraelaca pod pretnjom rata, terorizma i međunarodnog otpora, navodi izraelski dnevnik.

Podseća da je dan nakon početka rata sa Hamasom, predsednik beogradskog Partizana Ostoja Miailović najavio je da će njegov tim biti spreman da ugosti Makabi iz Tel Aviva i pomogne izraelskim timovima u svemu što je potrebno tokom ovog teškog perioda.

Partizan je to prvi učinio, a već ove nedelje u Beogradu igraju i treniraju Makabi i Hapoel iz Tel Aviva i Hapoel iz Jerusalima, navodi list i dodaje da, dok bi na mnogim mestima najradije izbegli "nevolje" da se ugoste Izraelci tokom napetog perioda, u Beogradu ne samo da su bili voljni da ugoste Izraelce, već su im dali i odgovarajuće garancije.

Ističe se da su lokalne vlasti Beograda i Vlada Srbije direktno uključeni u preuzimanje odgovornosti za prijem izraelskih sportskih timova u Beogradu i uprkos tome što se znalo da su u pitanju ozbiljne obaveze i složen zadatak za lokalne snage bezbednosti odlučno je prihvaćeno da se pomogne izraelskim sportistima.

"Imamo pozitivno mišljenje o Izraelu, tako da je prirodno da se naše vlasti dobrovoljno ponude da vam pomognu. Ovde znaju da bi, da je situacija obrnuta, Izraelci nama prvi pomogli", rekao je dopisnik lista iz Beograda.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić objašnjava da je autor teksta Jakov Meir, specijalni izveštač Izrael hajoma iz Beograda, i da je u tekstu naglasio inicijalnu ulogu predsednika KK i JSD Partizan Ostoje Mijailovića, kao i aktivnih uloga trenera jerusalimskog Hapoela, Aleksandra Džikića i ambasadora Izraela u Beogradu Jahela Vilana, koje su dovele do toga da sva tri vrhunska izraelska košarkaška kluba: Makabi i Hapoel iz Tel Aviva, te Hapoel iz Jerusalima igraju svoje međunarodne utakmice, a domaćeg prvenstva tokom ratnih dejstava naravno i nema, upravo u Beogradu.

Dodaje da je Meir, ne ulazeći nijednom rečju u međunarodna politička dešavanja po pitanju trenutnog rata na Bliskom istoku, sa posebnim respektom evocirao na isticanje žute zastave sa Davidovim štitom (zvezdom) na Palati Predsedništva, tokom održavanja Petog međunarodnog foruma o Holokaustu, 2020. u Jad vašemu od predsednika Republike Aleksandra Vučića, time šaljući jasnu poruku solidarnosti u borbi protiv antisemitizma.

"Ovo je doprinelo atmosferi u kojom su Vlada Srbije i Grad Beograd našli razumevanje za nevolju u kojoj su se našli izraelski sportski klubovi, za razliku od mnogih evropskih prestonica koje su preferirale da ovu glavobolju zaobidju. Ovo je zahtevalo i visok nivo profesionalizma, kako bi se obezbedio neophodan bezbednosni okvir", rekao je Nikolić.

Nikolić ističe da je Izrael hajom među najtiražnijim izraelskim časopisima na hebrejskom jeziku, posebno čitan i u oblasti sporta, a autor teksta renomirani novinar.

"Od posebne važnosti jeste i da je Meir naglasio izvanrednu sportsku infrastrukturu, koja može na adekvatan način da prihvati čak 3 dodatna kluba, nešto što opravdava epitet Beograda kao grada sporta", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.