Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilović: Ustavni sud BiH vrši direktan pritisak na RS (FOTO)

BANJALUKA - Traženje Ustavnog suda BiH da Narodna skupština RS odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, obavijesti ovaj sud o preduzetim mjerama u cilju odluke u vezi s 9. januarom, upravo na dan kada su sve političke stranke sa sjedištem u Srpskoj donijele odluku o sprovođenju referenduma , na kojem će se građani izjasniti o tome da li podržavaju da se taj dan obilježava i slavi kao Dan Republike, je direktan pritisak na Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Čubrilović.

"To je klasični pritisak na Republiku Srpsku u danu kada su se sve političke partije sa sjedištem u Srpskoj saglasile da je potrebno provesti referendum na kome će se građani izjasniti da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao Dan Republike", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske, koristeći pravni lijek, 17. juna Ustavnom sudu BiH uputila zahtjev za preispitivanje odluke kojom se osporava Dan Republike.

"Narodna skupština Republike Srpske od Ustavnog suda BiH zahtijevala je da donese novu odluku kojom će biti stavljena van snage odluka ovog suda o Danu Republike. Očekivali smo da će se ovaj sud izjasniti u pravnom postupku, a ne koristiti i dalje politička sredstva", dodao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH uputio je dopis u Narodnu skupštinu u kome ultimativno traži da ih ova institucija obavijesti da li je provela odluku o Danu Republike.

"Oni napominju da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće. Obavezjuće je i 99 njihovih presuda koje vlasti u Federaciji BiH nikada nije provela, a ne znam da li su ih ikada pitali nešto o tome", kaže Čubrilović.

On očekuje da će odgovor na zahtjev Ustavnog suda BiH sutra dati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici o referednumu o Danu Republike.

"Mnogo truda je uloženo da Srpska pravno odgovori na odluku Ustavnog suda BiH. Na sve naše aktivnosti Ustavni sud se oglušio kao mnogo puta do sada, a simptomatično je da svoja traženja i odluke donosi sa bošnjačkim političkim partijama", rekao je Čubrilović.

Predsjednik NS RS smatra da je zahtjev Ustavnog suda BiH još jedan razlog za održavanje referenduma o Danu Republike.

Ustavni sud BiH zatražio je da Narodna skupština Republike Srpske odmah, a najkasnije u roku od 15 dana obavijesti ovaj sud o preuzetim mjerama, s ciljem izvršenja odluke o Danu Republike.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Parlament RS o referendumu o Danu Republike

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jul.2016, 08:45

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na posebnoj sjednici Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike, kao i imenovanje komisije za njegovo sprovođenje...Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.