Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2016, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilović: Osnivanje skupštine srpskog naroda korak ka stvaranju RS

BANJALUKA - Osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH učinjen je važan korak ka stvaranju Republike Srpske, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS na Svečanoj sjednici posvećenoj 25 godina rada parlamenta.

Rekao je da se rad skupštine može podijeliti na ratni period, na period do usvajanja ustavnih amandmana o konstiotutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH, te treći period do Dodao je da RS ima elemente državnosti, osim u onim nadležnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koje su izričito dodijeljene BiH.

Čubrilović je naglasio da je RS tokom rata, u prvoj fazi, stvarala vlastiti pravni sistem, te da ga je kasnije nadograđivala.

Istakao je da su druga dva naroda preglasavanjem, mimo volje srpskog naroda, 15. oktobra 1991. godine donijeli platformu o nezavisnosti BiH. Nasuprot tome, rekao je da je srpski narod izrazio želju da ostane u sastavu Jugoslavije.

Svi prijedlozi za reforme, kako je rekao, uglavnom su dolazile od strane međunarodne zajednice, a dodao je da bilo kakve promjene mogu biti donesene samo uz saglasnost unutar BiH.

Istakao je da je demokratski apsurd smjena jednog od bivših predsjednika RS, te da je intervencionizam visokih predstavnika predstavljao nedemokratski način djelovanja.

Pozvao je građane koji u RS žive da je prihvate kao državotvorni entitet u BiH, uz naglasak da ako se nastave težnje ka centralizaciji, BiH ne može imati budućnost.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Čubrilović: Osnivanje skupštine srpskog naroda korak ka stvaranju RS (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2016

BANJALUKA - Osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH učinjen je važan korak ka stvaranju Republike Srpske, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS na Svečanoj sjednici posvećenoj 25 godina rada parlamenta...Rekao je da se rad skupštine može podijeliti na ratni period,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.