Crni ponedeljak na berzama upozorenje za svetsku ekonomiju

Izvor: Press, 26.Avg.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni ponedeljak na berzama upozorenje za svetsku ekonomiju

Ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Vladimir Krulj izjavio je da prilikom analize velikog pada Šangajske berze, koji se prelio i na druge velike svetske berze, treba uzeti u obzir činjenicu da su kineske berze u proteklih godinu dana ...
        "Silazna tendencija Šangajske berze, koja je kulminirala velikim dnevnim padom od više od osam odsto u ponedeljak, predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sigurno i reakciju tržišta na usporavanje privrednog rasta kineske ekonomije na oko sedam odsto i devalvaciju juana, kao meru ekonomskih vlasti u Pekingu koja je imala za cilj da podstakne izvoz, što je kao efekat imalo pad vrednosti drugih valuta u regionu", rekao je on za RTS. Krulj ističe da ima ekonomista koji sumnjaju da je i sedam odsto rasta kineske privrede realna procena i da je zaista teško očekivati da rast svetske ekonomije bude toliko zavistan od privrednog rasta samo jedne ekonomije, koliko god ona velika bila. Usporavanje rasta kineske ekonomije dešava se u složenom trenutku za svetsku ekonomiju, naglasio je Krulj dodajući da se to dešava kada se evropska ekonomija bori sa grčkom krizom i kada su cene sirovina, a posebno nafte na rekordno niskom nivou, a ruska ekonomija u minusu većem od tri odsto. On je posebno upozorio na uticaj koji bi kriza na azijskim tržištima mogla da ima na brzorastuće ekonomije, pre svega zemalja BRIKS-a, poput Brazila ili Indije, koje su proteklih godina svojim dinamičnim rastom davale pozitivan doprinos globalnim ekonomskim kretanjima. Krulj je naglasio da je "crni ponedeljak" na Šangajskoj berzi naneo velike štete i na drugim velikim berzama u svetu. Prema njegovim rečima, indeksi američkih berzi su za samo dva dana izgubili više od 1.800 poena, dok su gubici evropskih kompanija na berzama dostigli 400 milijardi evra.  Govoreći o uticaju koji bi aktuelna dešavanja na svetskim berzama mogla da imaju na Srbiju, Krulj je naveo da je taj uticaj mali i da je na nivou uticaja koji Srbija ima na globalnu ekonomiju. Srbija bi ova negativna berzanska kretanja osetila pre svega u slučaju da se ona pretvore u novu ekonomsku krizu, nalik onoj koja je izbila u SAD 2008. godine. U svakom slučaju, ovakva negativna kretanja na svetskim finansijskim tržištima čine investitore sve nervoznijim, jer posle ozbiljnih gubitaka na velikim tržištima oni postaju sve oprezniji i sve manje ulažu.  I zato će, prema rečima Krulja, borba za stvaranje boljih uslova za investicije biti još izazovnija. "U tom smislu treba gledati na ovu krizu kao na još jedan teren na kome treba uložiti još više snage i izdržati produžetke", zaključio je  Krulj. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.