„Crni petak“ u Albaniji: Nema pobednika, svi su gubitnici

Izvor: Southeast European Times, 24.Jan.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crni petak“ u Albaniji: Nema pobednika, svi su gubitnici

Vlada i opozicija razmenjuju optužbe povodom nasilja od petka.

24/01/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 24.1.2011 Fotografije Ane Pekmezi

Institucionalna kriza u Albaniji produbila se tokom vikenda, posle protesta održanog u petak (21. januara) koji se pretvorio u nasilje. Tri osobe su ubijene iz vatrenog oružja u toj gužvi, u, kako je izvešteno, blizini sedišta predsednika vlade.

Državna tužiteljka Ina Rama izdala >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je nalog za hapšenje šest pripadnika Republikanske garde, uključujući njihovog komandanta. Međutim, nalog nije izvršen. Prema rečima premijera Salija Beriše, u njemu je bilo tehničkih grešaka.

U međuvremenu, vladajuća stranka optužuje opoziciju za pokušaj rušenja vlade.

Mesila Doda, poslanica vladajuće Demokratske partije, optužila je državnu tužiteljku za saradnju sa političkom opozicijom. Nalozi za hapšenje su „poslednji pokušaj prevrata koji je bio dobro strukturiran“, rekla je ona.

Rama, koja je imenovana na tu funkciju 2007. godine, ne pripada formalno nijednoj političkoj stranci, a u prošlosti je dobijala pohvale od Beriše zbog svojih napora da iskoreni korupciju.

U petak se okupilo više od 20.000 demonstranata.

U međuvremenu, Beriša i lider Socijalističke partije Edi Rama razmenili su žestoke optužbe, optužujući jedan drugog za odgovornost za nasilje.

„Rama će biti smatran potpuno odgovornim za ono što se dogodilo“, rekao je Beriša na konferenciji za novinare. „Tirana nikada ne može da se preuzme sa bandama i banditima. Zakon, zakon, i samo zakon, to je naš moto.“

Međutim, Rama, koji je i gradonačelnik Tirane, isticao je da je policija isprovocirala nasilje. „Nastavićemo naše proteste, naše demonstracije, bez nasilja, miroljubivo, uz čvrstu snagu otpora građana“, rekao je on, pozivajući na novi skup krajem ove nedelje, kojim bi se odala pošta žrtvama.

Tri osobe koje su poginule na protestu su Faik Mirtaj iz jugozapadnog grada Fijera, Ziver Veizi iz Đirokastre, grada na jugu zemlje, i Hekuran Deda, iz Dibra, na severu zemlje. Kako se izveštava, privedeno je i saslušano 113 osoba.

Američki ambasador u Albaniji Aleksandar Arvizu izjavio je da je nasilje od petka moglo da se izbegne.

„Postoji jedna teška istina ... važno je da to svi shvate. Nije bilo pobednika. Bilo je samo gubitnika. Ovo je bilo dramatično pogoršanje od kojeg zemlja mora da se oporavi“, izjavio je Arvizu na konferenciji za novinare u subotu.

„Ono što je Albaniji očajnički potrebno u ovom trenutku je političko vođstvo. Više puta smo pozivali političke lidere u Albaniji da potraže kompromis“, dodao je on.

U protestima u prestonici poginule su tri osobe, a više desetina je povređeno.

Ista poruka upućena je u zajedničkom saopštenju američke ambasade, Delegacije EU u Tirani i OEBS-a, koje je objavljeno u petak.

„Nasilje i prekomerna upotreba sile ne mogu da se opravdaju i treba da se izbegavaju“, navodi se u saopštenju. „Hitno pozivamo na smirenost i uzdržanost na svim stranama i uzdržavanje od provokacija. Stoga ponavljamo i naš poziv na konstruktivan dijalog i kompromis, kako bi se rešile postojeće političke razlike.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.