Crni bilans borbe protiv raka dojke

Izvor: RTS, 20.Mar.2014, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni bilans borbe protiv raka dojke

Samo jedan odsto žena sa rakom dojke se u Srbiji javi lekaru u početnom stadijumu bolesti. To je najčešći maligni tumor s najvišom stopom mortaliteta. U borbu protiv raka dojke država je krenula skrininzima.

Pod sloganom "Nađi vreme, ne gubi život", u Srbiji je obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. To je najčešći maligni tumor s najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i u Srbiji.

Devet godina posle najteže borbe koju je dobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vesela Savin poručuje da je najvažnije izdvojiti vreme i ne zaboraviti koliko je život važan.

"Sasvim slučajno kada sam se sređivala, otkrila sam pregledajući se da nešto nije u redu sa dojkom", priča Vesela i dodaje da je najteže bilo saopštiti deci.

U Srbiji se samo jedan odsto žena sa rakom dojke javi lekaru u početnom stadijumu bolesti, kad je moguće potpuno izlečenje. Naime, bolest se može i otkriti i sprečiti, ukoliko se odlazi na redovne preglede.

Srbija je u borbu protiv raka dojke krenula i organizovanjem tzv. skrininga, ali je važno da kada dobijete poziv, dođete na pregled.

"Kada je već planirano za ovu godinu 20 skrining jedinica, a trebaće nam da proradi sto, dakle ne može odjednom, makar tamo gde postoje da se žene uredno javaljaju", istakao je v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju prof. dr Radan Džodić.

Pored raka dojke, žene u Srbiji obolevaju i od raka grlića materice, a neretko i od najsmrtonosnijeg ženskog kancera - raka jajnika.

Bolest je česta i kod žena koje nemaju decu. Zbog toga je organizovan i simpozijum pod nazivom "Nove terapije za zdravo potomstvo".

"To je i dalje hirurška resekcija koja će biti praćenja ili ne citostatskom terapijom, nova era je i uvođenje biološke terapije, odnosno mononukleonskih antitela, koji je u upotrebi kod karcinoma dojke, ili nonhočkinovih limfoma", objasnila je dr Katarina Jeremić, sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a.

Danas žene rađaju sve kasnije, ukazuje doktorka Ana Mitrović Jovanović iz GAK "Narodni front" dodajući da su one samim tim izložene i mnogim oboljenjima koje nose četvrta i peta decenija.

"I kada se to dogodi, odmah se oformi konzilijum koji će pored onog dela koji se odnosi na onkološku patologiju, uključiti i nas koji se bavimo reproduktivnom medicinom, kako da sačuvamo reproduktivno zdravlje žene ukoliko nije rađala, naravno to nije moguće uvek uraditi, ali medicina je mnogo napredovala", rekla je Mitrović Jovanović.

U svetu od raka dojke svake godine oboli više od milion žena, a umre pola miliona. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut - u Srbiji godišnje oboli četiri i po hiljade žena, a umre njih 1.600.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.