Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak i Rodkin o unapređenju bilateralnih odnosa, Dodik traži da se ustanovi vjerodostojnost pisma

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Banjaluci tokom susreta sa izraelskim ambasadorom za BiH Boazom Rodkinom da je BiH opredijeljena za dalje unapređenje i osnaživanje odnosa sa Izraelom.

Crnadak je naglasio da je to posebno potvrđeno nedavnom posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Jerusalimu, kao i posjetama na ministarskom nivou, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je prenio izraelskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ambasadoru da je situacija sa Predstavništvom Republike Srpske u Izraelu veoma neugodna, ali da se nada da neće uticati na odnose Izraela sa BiH, kao ni na odnose sa Republikom Srpskom.

"Crnadak je upoznao najviše funkcionere Republike Srpske sa ozbiljnošću stavova Vlade Izraela o ovom pitanju, te je izrazio nadu da će, osim institucija na nivou BiH, i institucije Republike Srpske uraditi sve što je potrebno u okviru svojih nadležnost, kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni", dodaje se u saopštenju.

Tokom susreta Crnadak je posebno naglasio da je pitanje poštovanja žrtava Holokausta od ogromnog značaja za BiH, te da je visoka delegacija BiH, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, nedavno posjetila Muzej Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, kako bi odala počast žrtvama.

Crnadak će, kako se navodi, 26. aprila u Briselu učestvovati u radu velike konferencije posvećene temi Holokausta, gdje će se obratiti na otvaranju konferencije, o čemu je takođe obavijestio ambasadora Rodkina.

Ministar i ambasador su zajednički konstatovali da će se i u narednom periodu obostrano nastaviti aktivnosti s ciljem razvoja bilateralnih odnosa BiH i Izraela u brojnim oblastima. /kraj/da

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od ambasadora Izraela za BiH Boaza Rodkina da se ustanovi da li je vjerodostojno kontroverzno pismo Ministarstva inostranih poslova Izraela, koje je na adresu predsjednika stiglo putem Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Ukoliko se ustanovi da jeste, Republika Srpska ne može pristati na tako uvredljive i ponižavajuće zahtjeve koji su ispostavljeni u tom pismu", rekao je Dodik u Banjaluci tokom razgovara sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH.

Sagovornici su konstatovali da je saradnja Srpske i Izraela tradicionalno dobra i da postoji još prostora da se ta saradnja unapređuje, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik preti prekidom odnosa Srpske i Izraela

Izvor: Blic, 22.Apr.2017

Ukoliko se ispostavi da je pismo Ministarstva inostranih poslova Izraela o statusu Predstavništva Srpske u Izraelu verodostojno, Republika Srpska ne želi više da sarađuje sa tim ministarstvom, poručio je danas predsednik Milorad Dodik tokom sastanka sa nerezidentnim izraelskim ambasadorom za BiH...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.