Crnadak: Zatvorenik iz Gvantanama ne bi trebalo da bude prijetnja za BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2016, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak: Zatvorenik iz Gvantanama ne bi trebalo da bude prijetnja za BiH

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocjenjuje da Egipćanin Tarik Mahmud Ahmed al Savah /58/, koji je iz američkog zatvora Gvantanamo prebačen u BiH, ne bi trebalo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju po zemlju.

Prema riječima Crnatka, prebacivanje je aktivnost koja traje već mjesecima.

"Naše službe su dale odgovarajuća mišljenja i ne očekujemo bilo kakve bezbjednosne ili druge refleksije ovog slučaja u BiH. Riječ je o osobi koja bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na neke stvari koje je radila u prošlosti, u narednom periodu ni po kojim mjerilima ne bi trebalo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju", rekao je Crnadak novinarima u Beogradu.

Al Savah, koji je rođen u BiH i čije državljanstvo, takođe, posjeduje, prema navodima medija, optužen je da je bio Al kaidin ekspert za eksplozive.

Prema informacijama koje su procurile iz Ministarstva odbrane SAD, Al Savah bio je zatvoren u Gvantanamu više od 13 godina i ima zdravstvene probleme.

Al Savah se u Gvantanamu nalazio od maja 2002. godine, gdje je prebačen nakon hapšenja u Avganistanu kada je bio član Al kaide.

BiH će aplikaciju za članstvo u BiH zvanično predati 15. februara, potvrdio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas u Beogradu.

Crnadak je, u razgovoru sa novinarima koji za medije iz BiH izvještavaju iz Srbije, istakao da sada predstoji težak i mukotrpan posao za sve institucije na izradi odgovora za upitnik Evropske komisije.

"To će biti veliki izazov jer su procjene da za BiH predstoji rekordno veliki broj pitanja s obzirom na kompleksnu ustavnu strukturu BiH. Naša očekivanja su da je, nakon što predamo aplikaciju, dovoljan period od godinu dana da dobijemo i zvaničan kandidatski status", rekao je Crnadak.

On je poručio da je saradnja sa Srbijom od prioritetnog značaja za BiH, a da jedan od glavnih prioriteta njene spoljne politike ostaje razvijanje i podizanje na viši nivo odnosa sa susjedima.

Crnadak je ocijenio da će 2016. godina biti godina zajedničkih uspjeha BiH i Srbije i napretka u ekonomskom razvoju, borbi protiv korupcije, te evropskim integracijama za koje su obje zemlje jasno opredijeljen

"Vrlo je važno reći da je jačanje odnosa između Republike Srpske i Srbije, i BiH i Srbije u interesu svih i da nema alternativu", rekao je Crnadak.

Ističući da je za BiH od velikog značaja intenziviranje saradnje u cijelom regionu, Crnadak je ocijenio da je "trougao Beograd-Zagreb-Sarajevo, trougao u kojem će se najviše odražavati stabilnost i dalji razvoj odnosa u razvoju cijele regije".

"Za nas je važno da se na relaciji Srbija-Hrvatska-BiH nastavi dobra atmosfera kada je riječ porukama koje dolaze prema BiH kao zemlji u kojoj postoje dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH i u vrlo precizno definisane uloge tri konstitutivna naroda", rekao je Crnadak.

On je ocijenio da su poruke iz Srbije i iz Hrvatske koje BiH dobija u posljednje vrijeme pozitivne i konstruktivne, a posebno zadovoljstvo izrazio je porukama koje dolaze od premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije koje se odnose na jasno priznavanje, prihvatanje i podršku BiH na njenom evropskom putu, kao i na jasno definisanu podršku Republici Srpskoj, koja se oslanja na Dejtonski mirovni sporazum.

On je čestitao građanima Hrvatske na izboru nove Vlade i izrazio uvjerenje da prijevremeni izbori u Srbiji neće uticati na stabilnosti, ni na nastavak reformskog procesa i jačanja demokratizacije u toj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.