Crna Gora planira vakcinaciju prvo Fajzerovom vakcinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2021, 10:19

Crna Gora planira vakcinaciju prvo Fajzerovom vakcinom

U Crnoj Gori vakcinacija protiv korona virusa još nije počela, jer nije dobijena nijedna vakcina, a ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kaže da je namera zdravstvenih vlasti da imunizaciju počnu sa Fajzerovom vakcinom, a da nastave kineskom i ruskom.

"Želimo da građani ne budu u mogućnosti da se vakcinišu samo sa jednom vakcinom, nego da obezbedimo različite vakcine koje su jednako dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i bezbedne", istakla je Borovinić-Bojović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ministarka kaže da su potpisani ugovori sa ruskom Sputnjik Ve vakcinom, koje će gotovo istovremeno stići u Crnu Goru sa kineskom.

Nije precizirala kada će vakcinacija početi.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ministarka kaže da je ona stabilna i pod kontrolom.

Istakla da je popunjenost bolničkih kapaciteta sa intenzivnim jedinicama na teritoriji države u ovom momentu 44 odsto.

Nije mogla da kaže da li će epidemiološke mere biti ublažene, jer je neophodno sumarno analizirati situaciju u zemlji, preneo je portal RTCG.

U januaru stižu kineske vakcine 

Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv korona virusa, dogovoreno je na sastanku između visokih predstavnika te kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović.

"Ministarka je tokom onlajn sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, prenose Vijesti.

Ministarstvo dodaje da je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv korona virusa i da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, a to je Fajzerova vakcina.

Crna Gora nastavlja i dijalog u okviru inicijative Kovaks, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou, zaključuje se u saopštenju.

Skupština CG glasa danas o zakonima koje je vratio Đukanović

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da glasa o zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Poslanici će se ponovo izjasniti o izmenama zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, radu, državnim službenicima i nameštenicima, zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je vratio i izmene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati sednici, navodi RTCG.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vakcinacija u Crnoj Gori – početak Fajzerom, ubrzo i kineska i ruska vakcina

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2021

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović izjavila je da je namera zdravstvenih vlasti da vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa u Crnoj Gori počne Fajzerovom vakcinom, a da se nastavi kineskom i ruskom vakcinom.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.