Crna Gora će konačno dozvoliti crnogorsko i srpsko državljanstvo?

Izvor: B92, 22.Feb.2021, 21:25

Crna Gora će konačno dozvoliti crnogorsko i srpsko državljanstvo?

Podgorica -- Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko.

To je najavio premijer Zdravko Krivokapić, a to bi svakako bilo rešenje jednog od gorućih problema u odnosima između dve države.

Krivokapić je ovu informaciju podelio na svom profilu na Tviteru.

Inače, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, Crna Gora još od 2008. godine ne dozvoljava dvojno državljanstvo – crnogorsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i srpsko. Takav zakon se tumačio na više načina: kao zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojedinih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima. Pogotovo zato što pripadnicima drugih nacija u Crnoj Gori nije zabranjeno dvojno državljanstvo.

Mogućnost da građani uz crnogorsko, mogu da dobiju i srpsko državljanstvo predstavnici bivše vlasti videli su kao opasnost za projekat “nezavisne Crne Gore”. Tvrdili su da bi to moglo da oteža i posao državnoj administraciji i da dovede do toga da u Crnoj Gori ima više građana sa, na primer, srpskim nego crnogorskim državljanstvom.

Štaviše, pripadnici bivšeg režima smatrali su da Crna Gora kao mala država lako može da bude žrtva političkog inženjeringa i da veliki broj novih birača može potpuno da promeni političku scenu.

Ipak, do promene vlasti je došlo i bez promene spornog zakona. Po svemu sudeći, upravo će promena vlasti i dovesti do promene Zakona o crnogorskom državljanstvu, a ne obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UVODI SE DVOJNO DRŽAVLJANSTVO! Krivokapić najavio: Goruće pitanje između Srbije i Crne Gore biće rešeno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2021

Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo - crnogorsko i srpsko...To je najavio premijer Zdravko Krivokapić što bi svakako bilo rešenje jednog od gorućih problema u odnosima dve države...Krivokapić je ovu informaciju podelio na svom Tviter profilu...Veliki...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.