Crna Gora: Pritisak pred popis stanovništva

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Pritisak pred popis stanovništva

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović ocenio je da je sadašnji postupak o oduzimanju državljanstva otvoreni pritisak uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, upitavši premijera Igora Lukšića zašto mu, kada je primio državljanstvo Srbije 2007, po automatizmu nije oduzeto državljanstvo Crne Gore.

Lukšić je ranije rekao da pokretanje postupka za oduzimanje državljanstva predsedniku NS treba posmatrati u kontekstu doslednog poštovanja crnogorskih propisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Popović, u pismu premijeru, tvrdi da crnogorski Zakon o državljanstvu sadrži normu koja je diskriminatorska, jer sankcioniše samo mogućnost dobijanja srpskog državljanstva.

"Uz to, u Zakon je ugrađena odredba retroaktivnosti, koja je nedopustiva u međunarodnom pravu i po međunarodnim pravnim standardima", naveo je Popović u odgovoru Lukšiću.

“Ako se pozivaju na poštovanje zakona i propisa, zašto mi nisu 2008. uzeli državljanstvo, kako je moguće da se to pitanje pokreće 15 dana pre popisa, i da se odnosi samo na predsednika stranke, ne slučajno Narodne, i kako je moguće da se postupa selektivno”, upitao je Popović, dodajući da na ta pitanja NS očekuje odgovor od Lukšića.

"Međutim, ako su ti zakoni i propisi u očiglednoj suprotnosti sa elementarnim poštovanjem prava svakog člana državne zajednice, onda je legitimno pravo onog na koga se odnosi diskriminatorska norma, da te zakone i propise ne poštuje, i da javno iskaže neslaganje s takvim zakonima", naveo je Popović.

Lider NS traži da mu Lukšić saopšti šta misli o sadržaju važećeg Zakona o državljanstvu. Popović je podsetio da je državljanstvo Srbije dobio pre nego je stupio na snagu Zakon o državljanstvu Crne Gore.

"Po Zakonu koji je bio na snazi u vreme kada sam primio državljanstvo Srbije, vi ste po automatizmu mogli da mi oduzmete državljanstvo Crne Gore, što niste uradili, iako se danas pozivate na poštovanje zakona i propisa, jer je po tom Zakonu, iz vremena Državne zajednice SCG, držaljanin te države mogao da ima samo državljanstvo Crne Gore ili Srbije", naveo je Popović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popović: Oduzimanje državljanstva pritisak pred popis

Izvor: S media, 23.Mar.2011

Predsednik Narodne stranke (NS) Predrag Popović ocenio je da je sadašnji postupak o oduzimanju državljanstva otvoreni pritisak uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, upitavši premijera Igora Lukšića zašto mu, kada je primio državljanstvo Srbije 2007, po automatizmu nije oduzeto državljanstvo...

Nastavak na S media...

Crna Gora: Dvostruki aršini oko državljanstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2011, 15:42

PODGORICA -..Crnogorski premijer Igor Lukšić i Predrag Popović nastavili su polemiku u javnosti nakon što je MUP Crne Gore najavio oduzimanje crnogorskog državljanstva lideru Narodne stranke...Dok Popović tvrdi da je to progon crnogorskog režima i zastrašivanje Srba uoči popisa stanovništva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.