Popović: Oduzimanje državljanstva pritisak pred popis

Izvor: S media, 23.Mar.2011, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Oduzimanje državljanstva pritisak pred popis

Predsednik Narodne stranke (NS) Predrag Popović ocenio je da je sadašnji postupak o oduzimanju državljanstva otvoreni pritisak uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, upitavši premijera Igora Lukšića zašto mu, kada je primio državljanstvo Srbije 2007, po automatizmu nije oduzeto državljanstvo Crne Gore.

Lukšić je u utorak rekao da pokretanje postupka za oduzimanje državljanstva predsedniku NS treba posmatrati u kontekstu doslednog poštovanja crnogorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << propisa.

Popović,u pismu premijeru, tvrdi da crnogorski Zakon o državljanstvu sadrži normu koja je diskriminatorska, jer sankcioniše samo mogućnost dobijanja srpskog državljanstva.

"Uz to, u Zakon je ugradjena odredba retroaktivnosti, koja je nedopustiva u medjunarodnom pravu i po medjunarodnim pravnim standardima", naveo je Popović u odgovoru Lukšiću.

Lider NS traži da mu Lukšić saopšti šta misli o sadržaju važećeg Zakona o državljanstvu.

Popović je podsetio da je državljanstvo Srbije dobio pre nego je stupio na snagu Zakon o državljanstvu Crne Gore.

On je napomenuo da mogućnost sticanja državljanstva Srbije počinje tek sa osamostaljenjem Crne Gore, od 21. maja 2006. godine.

"Vi ste ovaj Zakon o zabrani dvojnog državljanstva, doneli 26. februara 2008. godine, sa retroaktivnom normom da se odnosi na sve državljane Crne Gore, izuzev na one koji su državljanstvo druge države stekli pre 21. maja 2006.", kazao je Popović.

Tim Zakonom, kako je dodao, zaštićena su dvojna državljanstva sa bivšim jugoslovenskim republikama, izuzev onih koja se tiču sticanja državljanstva Srbije.

"Da bih ukazao na tu anomaliju i otvorenu diskriminiciju prema srpskom narodu, odlučio sam se na ovaj potez, i u svojoj namjeri, uveren sam, uspio, pa makar me to koštalo oduzimanjem državljanstva moje matične države Crne Gore", naveo je predsednik NS.

On smatra da je taj Zakon obesmišljen i da je kroz njega pokazana sva loša namera režima, "posebno onog dijela koji pokriva fanatizovano antisrpska Socijaldemokratska parija, prema srpskom narodu u Crnoj Gori, čiji smo konstituenti".

Popović je kazao i da Lukšić zna da u njegovoj partiji o tom problemu prevladavaju stavovi koji se poklapaju sa stavovima NS, pa da zato očekuje da ih premijer javno promoviše.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.