Crna Gora: Još osam preminulih i 354 nova slučaja infekcije 

Izvor: VOA, 29.Okt.2020, 17:57

Crna Gora: Još osam preminulih i 354 nova slučaja infekcije 

Novih osam smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom registrovano je u posljednja 24 sata u Crnoj Gori, dok je istovremeno prijavljeno 354 novih slučajeva infekcije, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje. “Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa Kovid 19 infekcijom...”, navodi IJZ i dodaje da su u pitanju po dva pacijenta iz Bara, Ulcinja, Kotora i po jedan iz Herceg Novog i Nikšića.  Prema statistici, ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom, od početka juna kada je nakon kratke pauze počeo drugi talas infekcije, iznosi 281, dok je od početka epidemije 290 osoba preminulo. “Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2”, kažu u IJZ, navodeći da je danas registrovano čak 170 slučajeva u Podgorici. IJZ-u je u poslednja 24 sata prijavljen oporavak kod 242 pacijenta, a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 3729. Od početka epidemije u Crnoj Gori, ukupno je registrovano 17.746 slučajeva infekcije koronavirusom. MCP: Amfilohije teže diše i ima bol u grudima Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je u četvrtak da je prilikom jutrošnjeg kontrolnog pregleda mitropolita Amfilohija, koji se već tri nedjelje u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici liječi od koronavirusa, primijećeno “malo otežanije disanje uz bol u grudnom košu”. U saopštenju MCP navodi se da mitropolit Amfilohije nije priključen na respirator, kao i da “i dalje koristi mod neinvazivne ventilacije, što znači da pluća obavljaju normalno svoju funkciju”. “Odmah su urađene sve analize. Takođe, i skener plućne arterije i skener pluća. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pseudomediostinum koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osjetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period, a gotovo je neizbježan kad se radi o starijim pacijentima”, navodi Mitropolija. Prema navodima MCP, skener pluća i plućnih arterija pokazao je da Amfilohije nema trombozu, a bronhoskopski nalaz da su mu disajni putevi čisti. “Nalaz na srcu je takođe dobar. I u narednom periodu, kao i do sada ćemo uredno i detaljno izvještavati o svim promjenama u vezi sa zdravstvenim stanjem mitropolita Amfilohija koji se od 6. oktobra nalazi ma bolničkom liječenju od bolesti uzrokovane koronavirusom”, kažu u MCP. Amfilohije je dobio upalu pluća kao posljedicu infekcije koronavirusom, a liječen je remdesivirom na Pulmološkoj klinici KCCG gdje je pod 24-časovnim nadzorom tima ljekara.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitropolija: Stanje Amfilohija nepromenjeno u odnosu na jutros

Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 00:09

Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se večeras povodom dezinformacija koje su se pojavile u javnosti o zdravstvenom stanju mitropolita Amfilohija. . "Povodom dezinformacija koje se pojavljuju u vezi sa zdravstvenim stanjem Mitropolita Amfilohija obavještavamo javnost...

Nastavak na RTS...

Preminuo mitropolit Amfilohije

Izvor: Danas, 30.Okt.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.