Crna Gora: Hrana koja se uvozi iz Srbije je visokokvalitetna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2021, 13:37

Crna Gora: Hrana koja se uvozi iz Srbije je visokokvalitetna

U prvih šest meseci ove godine u Crnu Goru iz Srbije uvezena je hrana u vrednosti od 100 767 182 evra, dok je za isti period u Srbiju iz Crne Gore uvezeno 7 291 612 evra, podaci su MONSTAT-a. Iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ističu da hrana prolazi rigorozne kotrole, te da je hrana koja se uvozi iz Srbije visokokvalitetna.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kontroliše svu hranu sa aspekta bezbednosti i kvaliteta i na granicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postoje veterinarski i fitosanitarni inspektori koji vrše tu kontrolu, objašnjava direktorica Uprave Vesna Daković. U Crnu Goru iz Srbije najviše se uvoze prerađevine od mesa, žive životinje i proizvodi od mleka.

Nakon kontrola i nakon dobijanja saglasnosti od inspektora koji su nadležni, ona dalje ide prema mestima odredišta, da li u carinsko skladište, pa iz carinskog skladišta u markete. Ono što je veoma važno za hranu i ono što je posebno propisano za hranu jeste da se obezbedi sledljivost svakog proizvoda, to znači da ako se vi u restoranu pojeli nešto što je izazvalo neki zdravstveni problem, sledljivošću, odnosno koracima unazad mi moramo doći do samog proizvoda, do samog proizvođača tog proizvoda, i na kraju ako je u pitanju recimo neki proizvod od mesa do same životinje koja je izazvala taj zdravstveni problem. To je u principu ono što obuhvata sistem bezbednosti hrane.

Daković naglašava da postoje jasna, stroga i univerzalna pravila na globalnom nivou za uzgoj životinja, preradu i proizvodnju hrane životinjskog porekla, te im ona obezbeđuju da najmanje problema bude upravo sa hranom životinjskog porijekla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.