Crkva u Poljskoj pravi Belu knjigu o sveštenicima pedofilima

Izvor: Blic, 09.Feb.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva u Poljskoj pravi Belu knjigu o sveštenicima pedofilima

Episkopat Poljske katoličke crkve počeo je izradu Bele knjige o pedofiliji među sveštenicima u kojoj će prvi put biti objavljene konkretne statistike žrtava i otkrivenih sveštenika pedofila.

Poljska katolička crkve objavila je 2012. godine, samo opšte smernice kako postupati u slučajevima napastvovanja dece od strane sveštenika. Vatikan je te smernice vratio na doradu, jer su bile suviše uopštene i poljski Episkopat sad čeka da iz Vatikana stigne odobrenje za konkretne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procedure pomoći žrtvama, kažnjavanja vinovnika i prevenciji pedofilije medju sveštenicima.

"To je dobra ideja da se objavi Bela knjiga. Pokazaće se da problem seksualnih zloupotreba u crkvi nije tako veliki kako se nekada u javnosti prikazuje. Dobro je što biskupi nastoje da pokažu da ne kriju nikakve tajne", kazao je za najnoviji broj poljskog nedeljnika Vprost glavni urednik Katoličke informativne agencije (KAI) Marćin Pšećiševski.

U Poljskoj je inače prvi put jedna žrtva seksualnog zlostavljanja pedofila u mantijama, 26-godišnji Marćin K. tužio sudu ne samo sveštenika koji ga je napastvovao već i samu Poljsku katoličku crkvu.

Sud u Košalinu primio je njegovu tužbu u kojoj traži da mu parohija u Kolobžegu isplati odštetu od 50.000 evra i objavi javno izvinjenje u dnevniku Gazeta viborča i nedeljniku Vprost zato što nadređeni velikodostojnici nisu sprečili jednog svog sveštenika pedofila da zlostavlja seksualno dečake ministrante.

Sveštenik koji je napstvovao Marćina K. kao trinaestogodišnjaka, već je osuđen zbog pedofilije u septembru 2012. godine na dve godine zatvora.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska, bela knjiga o sveštenicima pedofilima

Izvor: RTS, 09.Feb.2014

Prvi put biće objavljena konkretna statistika žrtava pedofilije i otkrivenih sveštenika pedofila u Beloj knjizi koju priprema Poljska katolička crkva. ..Episkopat Poljske katoličke crkve počeo je izradu Bele knjige o pedofiliji među sveštenicima u kojoj će prvi put objaviti i konkretne statistike...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.