Poljska, bela knjiga o sveštenicima pedofilima

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska, bela knjiga o sveštenicima pedofilima

Prvi put biće objavljena konkretna statistika žrtava pedofilije i otkrivenih sveštenika pedofila u Beloj knjizi koju priprema Poljska katolička crkva.

Episkopat Poljske katoličke crkve počeo je izradu Bele knjige o pedofiliji među sveštenicima u kojoj će prvi put objaviti i konkretne statistike žrtava i otkrivenih sveštenika pedofila.

Za sada su 2012. godine objavljene samo opšte smernice kako postupati u slučajevima napastvovanja dece od strane sveštenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Vatikan ih je vratio na doradu, jer su bile suviše uopštene i Episkopat sada čeka da iz Vatikana stignu odobrena tri aneksa koje je poslao prošle godine a u kojima su razrađene konkretno procedure pomoći žrtvama, kažnjavanja vinovnika i prevencije pedofilije među sveštenicima.

Ta tri aneksa biće takođe objavljena u Beloj knjizi koju će Episkopat predstaviti za nekoliko meseci.

"To je dobra ideja da se objavi Bela knjiga. Pokazaće se da problem seksualnih zloupotreba u crkvi nije tako veliki kako se nekada u javnosti prikazuje. Dobro je što biskupi nastoje da pokažu da ne kriju nikakve tajne", kazao je za najnoviji broj poljskog nedeljnika Vprost glavni urednik Katoličke informativne agencije Marćin Pšećiševski.

Prva tužba za pedofiliju u Poljskoj

U Poljskoj je inače prvi put jedna žrtva seksualnog zlostavljanja pedofila u mantijama, dvadesetšestogodišnji Marćin K. tužio sudu ne samo sveštenika koji ga je napastvovao već i samu Poljsku katoličku crkvu.

Sud u Košalinu primio je krajem sedmice njegovu tužbu u kojoj traži da mu parohija u Kolobžegu isplati odštetu od 50.000 evra i javno izvinjenje u dnevniku Gazeta viborča i nedeljniku Vprost zato što nadređeni velikodostojnici nisu sprečili jednog svog sveštenika pedofila da zlostavlja seksualno dečake ministrante.

Marćinu K. pomaže Helsinška fondacija za ljudska prava, a njen potpredsednik Adam Bodnar objasnio je da je poslata tužba ne samo protiv samog sveštenika pedofila već i protiv njegovih nadređenih na osnovu paragrafa u građanskom pravu koji govori o odgovornosti nadređenih.

"Parohija u Kolobžegu i Košalinu nije dobro obavljala nadzor nad sveštenicima. Ovaj proces predstavljaće sudski presedan", kazao je Bodnar.

Inače, sveštenik koji je napstvovao Marćina K. kao trinaestogodišnjaka, već je osuđen zbog pedofilije u septembru 2012. godine na dve godine zatvora.

U prvom suđenju te vrste, gde se traži odšteta i od same crkve, Marćina K. podržava Udruženje žrtava poljskih sveštenika pedofila "Ne plašite se".

"Crkvi je bilo teško da uopšte prizna da postoji problem seksualnog zlostavljanja maloletnika. Nama je stalo do dijaloga sa crkvom. Bio je susreta sa velikodostojnicima ali oni su nam rekli da će početi da govore o pedofiliji tek kada se pojavi kritična masa", naglasio je predsednik Udruženja "Ne plašite se" Marek Lišinjski.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.