Čović i Izetbegović bez dogovora oko formiranja kantonalnih vlada

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović i Izetbegović bez dogovora oko formiranja kantonalnih vlada

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović nisu se danas u Mostaru uspjeli dogovoriti oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, poručivši kako će razgovori oko toga biti nastavljeni.

"Moja želja je da što prije imamo vlast u Mostaru, odnosno HNŽ-u i SBŽ-u. Mislim da smo potrošili sve moguće vrijeme i zagovornik sam ideje da se to uradi odmah", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, HDZ >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << će vrlo brzo donijeti stav o što bržem uspostavljanju vlasti kako bi se počeli baviti konkretnim pitanjima, a ne, kako je kazao, raspravljati o vlasti već pola godine.

"Na nama je prije svega da obavimo još jedan krug razgovora sa svojim suradnicima, kao i s trećom stranom, koja trenutno nije ovdje", rekao je Čović.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako na današnjem sastanku nije bilo vremena ulaziti detaljnije u bitna pitanja, da nisu uspjeli postići neki poseban dogovor te kako će se dogovarati dalje.

Na pitanje je li glavni problem oko formiranja vlasti koliko će mandata dobiti DF, Izetbegović je kazao kako je SDA spreman jednu poziciju ustupiti DF-u te kako je sada sve na HDZ-u.

"Mi smo se nadali nekim koncesijama od HDZ-a barem u jednom od ta dva kantona, ali za sada nema te spremnosti", kazao je Izetbegović.

Dodaje kako je formiranje vlasti bez DF-a moguće, ali kako to ne bi bilo dobro.

"Mi imamo tripartitnu vlast i u Federaciji i u kantonima, i ja bih volio vidjeti da se ta struktura poštuje, dakle da imamo koliko-toliko jednoobraznu vlast", naveo je Izetbegović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Sporna dva kantona i koordinacija

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2015

MOSTAR - Ni nakon današnje runde razgovora predstavnika SDA i HDZ-a, koji su ovoga puta održani na vrhu, nije postignut dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu...U najkraćem, to je razime sastanka koji su u Mostaru održali Dragan Čović, lider...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.