Čomski sahranio Ameriku; Da li vi to implicirate...?; Ne impliciram, to je tačno

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 09:13

Čomski "sahranio" Ameriku; "Da li vi to implicirate...?"; "Ne impliciram, to je tačno"

Dugogodišnji kritičar američke spoljne politike Noam Čomski izjavio da se Rusija bori "humanije" nego što je to činio SAD u Iraku.

U svom poslednjem intervjuu za britanski časopis “The New Statesman”, 94-godišnji američki analitičar smatra da Rusija u Ukrajini postupa suzdržano i umereno, upoređujući te postupke sa američkim tokom invazije na Irak 2003.

Čomski tvrdi da se razaranje infrastrukture velikih razmera koje je zabeleženo u Iraku "nije dogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ukrajini".

"Nedvosmisleno Rusija to može da učini, verovatno s konvencionalnim oružjem. Mogla bi da Kijev učini nepogodnim za život kao što je bio Bagdad, mogla bi da krene u napad na sisteme snabdevanja u zapadnoj Ukrajini", rekao je Čomski.

Na pitanje implicira li tom izjavom na to da se Rusija bori humanije u Ukrajini nego što je to činila SAD u Iraku, Čomski je bio izričit: "Ne impliciram, to je očigledno."

"Kad su SAD i Britanija razbili Bagdad u komadiće, da li je ijedan strani zvaničnik išao u Bagdad? Ne, zato što kad SAD i Britanija započinju rat, one unište sve: komunikaciju, transport, energiju... sve što pokreće jedno društvo", kazao je Čomski.

On je uporedio zločine u Ukrajini i u Iraku uzevši u obzir i broj žrtava. "Pogledajte žrtve. Sve što znam su službene brojke... službene brojke UN-a su oko 8.000 civilnih žrtava u Ukrajini. Koliko je civilnih žrtava bilo kada su SAD i Britanija napali Irak?"

Britanski časopis zatim navodi da je prema projektu “Iraq Body Count” procenjeno da je ukupan broj civilnih žrtava, od invazije 2003. godine, između 186.000 i 210.000, dodajući da je stvaran broj verovatno veći.

S druge strane, kancelarija Visokog poverenika UN-a za ljudska prava zabeležila je 8.490 ubijenih i 14.244 ranjenih civila u Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 meseci. Ipak, i u slučaju rata u Ukrajini veruje se da su stvarne brojke znatno veće.

Čomski ima još teza, u korist Rusije, nasuprot američkom ratnom delovanju, pa ističe da Ukrajina nije slobodna u odnosu prema Rusiji.

"Ukrajina nije slobodan igrač; ona zavisi od toga šta SAD odrede", kaže on, dodajući da SAD snabdevaju Kijev oružjem samo kako bi oslabili Rusiju. "Za SAD je to pogodba. Za delić svog kolosalnog vojnog proračuna, SAD je u stanju ozbiljno da degradira vojne snage svog jedinog pravog vojnog protivnika."

Čomski dalje smatra i da su zvanični razlozi za hitan prijem Švedske i Finske u NATO, zbog straha od napada Rusije, zapravo zapadna propaganda, a da su pravi razlozi ti što pridruživanjem te dve zemlje Alijansi vojna industrija NATO dobija "velike nove tržišne prilike [i] novi pristup naprednoj opremi".

Upitan kako bi mogao da izgleda mirovni sporazum, Čomski kaže: "Pre svega, Ukrajina neće biti članica NATO-a. To je crvena linija na kojoj je insistirao svaki ruski zvaničnik još od Jeljcina i Gorbačova."

Dalje smatra da bi mirovni sporazum uključivao Ukrajinu koja nudi "određeni stdepen autonomije" istočnom region Donbas, koji je delimično okupirala Rusija. "Što se tiče Krima... odložili smo to na trenutak. Neka se o tome raspravlja kasnije. To su osnovni obrisi rešenja prema sporazumu Minsk II.", dodaje Čomski.

O se se u kritici američke spoljne politike nije ograničio na Ukrajinu. Kao što je Vašington isprovocirao Rusiju širenjem NATO-a, on također "otvoreno provocira Kinu" zbog Tajvana.

"SAD sprovodi program... da okruži Kinu prstenom država naoružanih naprednim, preciznim oružjem usmerenim na Kinu", rekao je Čomski, misleći na američku odbrambenu saradnju sa zemljama kao što su Japan, Južna Koreja i Australija. "Koja je pretnja iz Kine u ovom trenutku? Pretnja dolazi iz SAD uz, naravno, Britaniju. Britanija je u ovom trenutku samo sluga. To više nije nezavisna država."

Iako priznaje da Kina nije "fina zemlja" i da krši međunarodno pravo u Južnom kineskom moru, Čomski smatra da "razgovor o Tajvanu dolazi sa Zapada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.