Čolak predsjedavajući, Tadić i Softić zamjenici

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čolak predsjedavajući, Tadić i Softić zamjenici

SARAJEVO - Rukovodstvo novog saziva Doma naroda parlamenta BiH izabrano je danas iz trećeg pokušaja jer na prethodna dva zasjedanja Doma nije bilo saglasnosti o izboru srpskog člana Kolegija.

Za predsjedavajućeg Doma izabran je Bariša Čolak (HDZ BiH), njegov prvi zamjenik je Ognjen Tadić (SDS), a drugi zamjenik predsjedavajućeg je Safet Softić (SDA).

Čolak i Softić su na ove pozicije jednoglasno kandidovani  unutar klubova hrvatskih i bošnjačkih delegata. Unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kluba Srba, u kojem opozicioni SNSD i DNS imaju većinu od tri delegata, ni danas nije bilo jedinstvenog prijedloga o kandidatu za srpskog člana Kolegija pa Klub nikog nije ni predložio. Zato je iskorištena poslovnička mogućnost pa je srpski delegat Darko Babalj (SDS) predložio imenovanje svog stranačkog kolege Ognjena Tadića, koji je pri glasanju i dobio potrebnu većinu.

Izbor Bariše Čolaka i Safeta Softića podržalo je 12 delegata iz stranaka parlamentarne većine, a suzdržana su bili trojica srpskih delegata iz SNSD-a i DNS-a Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić.

Tadićev izbor podržalo je 11 delegata. Suzdržana su bila četiri delegata, trojica iz SNSD-a i DNS-a, a zanimljivo je da je četvrti suzdržani bio bošnjački delegat Sifet Podžić iz Demokratske fronte (DF), koja je uz HDZ BiH, SDA, SDS, PDP i NDP dio parlamentarne većine na nivou BiH.

Podžić razloge svoje suzdržanosti nije želio objašnjavati. Rekao je tek da nije slučajno bio suzdržan i da nije pogriješio pri glasanju o Tadićevom izboru. Objašnjenje su dali iz njegove stranke.

"DF ovakvim glasanjem šalje poruku ostalim strankama većine, prije svega SDA-u, HDZ-u i SDS-u, ali i PDP-u. Želimo ostati dio većine, ali ne pod ovakvim uslovima formiranja vlasti. Većina i na nivou BiH i FBiH opstaje zahvaljujući ustupcima DF-a, a navodno partnerske stranke nas tretiraju kao da smo žene u Afganistanu", obrazložili su iz  DF-a.

Koalicionim strankama zamjerili su što za sebe žele više resora u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH od onog što im garantuje rezultat ostvaren na oktobarskim opštim izborima.

"PDP nema ni poslanika ni delegata u parlamentu BiH, a hoće jednog ministra u Vijeću ministara kao i DF, iako mi imamo pet poslanika i jednog delegata u državnom parlamentu. Slično je i ponašanje SDA i HDZ-a prema budućoj poziciji DF-a u Vladi FBiH", poručili su iz DF-a.

Na prethodna dva zasjedanja Doma naroda, 29. januara i 11. februara, parlamentarna većina bila je  na ispitu zbog mogućnosti da HDZ-ovi delegati podrže izbor Nebojše Radmanovića umjesto Ognjena Tadića za člana Kolegija Doma. Današnjim glasanjem HDZ-a za Tadića problemi unutar parlamentarne  većine očito nisu prevaziđeni, što je pokazalo i glasanje DF-ovog delegata.

"Drago mi je da smo danas, iz trećeg pokušaja, izbarali rukovodstvo Doma naroda. To ukazuje na činjenicu da unutar parlamentarne većine ima dosta nepovjerenja. Nadam se da će tog nepovjerenja biti sve manje", izjavio je Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

I predsjedavajući Bariša Čolak nada se dobroj i konstruktivnoj atmosferi u Domu.

"Nadam se dobroj i uspješnoj saradnji na svim poljima, a posebno na polju europskih integracija BiH", istakao je Čolak.

Ognjen Tadić je izbor rukovodstva Doma naroda nazvao pobjedom principa Dejtonskog sporazuma.

"Dajemo šansu saradnji i dobrim inicijativama ma od koga dolaze. Bude li tako, možemo uraditi dobar posao", ocijenio je Tadić.

Sredoje Nović, šef Kluba Srba u Domu naroda, na samoj sjednici, kada je bilo tehničkih problema  pri registraciji replika, ocijenio je kako će "u Domu lakše savladati tehniku nego međusobne odnose".

Dom naroda ima 15 delegata, po pet iz sva tri konstitutivna naroda. U narednom periodu treba da budu formirane komisije ovog doma kako bi on mogao početi nesmetano funkcionisati.

Zakuvalo se u vezi s pregovaranjem

Predsjedništvo DF-a počelo je kasno popodne svoju sjednicu radi analize procesa formiranja izvršne vlasti na nivou FBiH i BiH. Iz ove stranke traže redefinisanje uslova pregovaranja unutar parlamentarne većine.

"Ne može jedan Borislav Bojić (SDS) tek tako poručivati 'neka se o podjeli bošnjačkih pozicija dogovore SDA i DF'. To je nečuveno. Želimo biti dio većine, ali pod drugačijim uslovima",  poručili su iz DF-a.

Bojić, zamjenik šefa Kluba SDS-ovih poslanika u bh. parlamentu, tvrdi da tu rečenicu nikada nije izgovorio i da odgovor na pitanje ima li problema u parlamentarnoj većini treba da daju oni koji te probleme spominju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.