Izvor: B92, 02.Nov.2018, 14:58 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Čokolada: Poreklo delikatesa je starije nego što se mislilo
Otkrivena je u Amazoniji pre oko 5.000 godina.
Čokolada je delikates mnogo duže nego što se prvobitno mislilo.
Botanički dokazi pokazuju da je biljka od koje se pravi čokolada prvobrno uzgajana za ishranu pre više od 5.000 godina u Amazoniji.
Hemijski ostaci pronađeni u drevnoj grnčariji pokazuju da su domoroci iz predela sadašnjeg Ekvadora pokazuju da kakao koristili kao hranu, piće ili u medicinske svrhe.
Do sada se smatralo da je čokolada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastala mnogo kasnije, i to u Centralnoj, a ne Južnoj Americi.
Istraživači su analizirali keramičke vaze iz Santa Ane, arheološkog nalazišta u Ekvadoru, koje je bilo naseljeno u pre između 5.300 i 2.100 godina.
Brojni usevi zabeleženi su u tom predelu, uključujući kukuruz, slatki krompir i drvo kakaoa Kakaovac.
Hemijski tragovi i DNK biljke pronađeni su u grnčariji, što ukazuje da su zrna kakaoa u njima mešana u smesu za piće.
Koistraživačica dr Sonja Zarilo sa Univerziteta Kaljari kaže da su zrna skroba na loncu "jedinstvena" za drvo kakaoa
Studija potkrepljuje podatke DNK koji ukazuju na poreklo drveta u gornjoj regiji Amazon severozapadne Južne Amerike, odakle je nastala i domaća kultura.
"To je još jedan poklon ljudi Amazonije svetu", rekao je profesor Blejk. "On naglašava važnost zaštite ovog staništa."
Smatra se da su sadnice ili seme kakaoa nastali severno u Meksiku i Centralnoj Americi, možda uz obale mora.
Zrna kakao su postala dragocena roba, koju su bogati koristili za hranu i piće, ili se trgivali za druge namirnice.
Istraživači iz Španije su 1520-ih zrna kakaoa širili Evropom kao delikates.
Istraživanje je objavljeno u časopisuNature Ecology & Evolution.
Izvor: BBC News na srpskom
Čokolada: Poreklo delikatesa je starije nego što se mislilo
Izvor: Radio 021, 02.Nov.2018
Otkrivena je u Amazoniji pre oko 5.000 godina...Getty ImagesSastojci čokolade - puter i prah - nastaju od semena..Čokolada je delikates mnogo duže nego što se prvobitno mislilo...Botanički dokazi pokazuju da je biljka od koje se pravi čokolada prvobrno uzgajana za ishranu pre više od 5.000 godina...