Izvor: Radio 021, 02.Nov.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada: Poreklo delikatesa je starije nego što se mislilo

Otkrivena je u Amazoniji pre oko 5.000 godina.

Getty ImagesSastojci čokolade - puter i prah - nastaju od semena

Čokolada je delikates mnogo duže nego što se prvobitno mislilo.

Botanički dokazi pokazuju da je biljka od koje se pravi čokolada prvobrno uzgajana za ishranu pre više od 5.000 godina u Amazoniji.

Hemijski ostaci pronađeni u drevnoj grnčariji pokazuju da su domoroci iz predela sadašnjeg Ekvadora pokazuju da kakao koristili kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hranu, piće ili u medicinske svrhe.

Do sada se smatralo da je čokolada nastala mnogo kasnije, i to u Centralnoj, a ne Južnoj Americi.

Slatkiši na meti zbog dečje gojaznosti Jedno jaje dnevno za bolje zdravlje Mediteranska dijeta pomaže u prevenciji depresije

„Biljka je korišćena najmanje 1.500 godina ranije nego što smo mislili na osnovu prvobitnih dokaza", kaže profesor Majkl Blejk sa katedre za antropologiju na Univerzitetu Britanka Kolumbija u Vankuveru, koistraživač na studiji.

„I ti prvobitni dokazi pronađeni su u Meksiku u Centralnoj Americi:"

Getty ImagesGlavni sastojak čokolade raste na drvetuČinjenice o drvu kakaoa Prirodno raste u vlažnim, tropskim šumama i potiče iz Meksika, Centralne Amerike ili zapadnog dela Južne Amerike Voće sadrži seme obloženo belom pulupom. Kada se seme ugreje na suncu postaje braon boje i poznato je po imenu zrno kakaoa Sastojci čokolade - kakao prah i kakao puter - nastaju od fermetisanog i prženog semena kakaoa Kakao se koristi za farmaceutske proizvode i proizvde za zaštitu kože Svetska proizvodnja kakaoa je 2008-2009 godine bila 3.515.000 tona

Izvor: Theobroma cacao L. - Plants of the World Online - Kew Science.

Istraživači su analizirali keramičke vaze iz Santa Ane, arheološkog nalazišta u Ekvadoru, koje je bilo naseljeno u pre između 5.300 i 2.100 godina.

Brojni usevi zabeleženi su u tom predelu, uključujući kukuruz, slatki krompir i drvo kakaoa Kakaovac.

Hemijski tragovi i DNK biljke pronađeni su u grnčariji, što ukazuje da su zrna kakaoa u njima mešana u smesu za piće.

Koistraživačica dr Sonja Zarilo sa Univerziteta Kaljari kaže da su zrna skroba na loncu „jedinstvena" za drvo kakaoa

Studija potkrepljuje podatke DNK koji ukazuju na poreklo drveta u gornjoj regiji Amazon severozapadne Južne Amerike, odakle je nastala i domaća kultura.

„To je još jedan poklon ljudi Amazonije svetu", rekao je profesor Blejk. „On naglašava važnost zaštite ovog staništa."

Smatra se da su sadnice ili seme kakaoa nastali severno u Meksiku i Centralnoj Americi, možda uz obale mora.

Zrna kakao su postala dragocena roba, koju su bogati koristili za hranu i piće, ili se trgivali za druge namirnice.

Istraživači iz Španije su 1520-ih zrna kakaoa širili Evropom kao delikates.

Istraživanje je objavljeno u časopisuNature Ecology & Evolution.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.