Četrnaest godina od ubistva gardista na Topčideru

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaest godina od ubistva gardista na Topčideru

Danas se navršava 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži.

Već četrnaestu godinu rodtielji stradalih gardista kao i advokati porodica postavljaju isto pitanje - ko je odgovoran za smrt vojnika u kasarni na Topčideru u prestonici.

Očevi gardista su rekli da su verovali u obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz 2016. da će država radtiti na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << slučaju, ali da od toga nema ništa.

"Zameram našem predsedniku što je sve u njegovoj moći i on je trebao da uradi dosta oko slučaja Topčider, ali ništa ne preduzima, ništa se ne radi", rekao je Janko Jakovljević, otac stradalog Dragana Jakovljevića.

"Ništa se ne radi. Izgleda da ovo ne interesuje ni državu ni vojsku. Ovo je sramota za državu. Predsednik nas je primio pre dve godine, bilo je obećanja, ali ništa se ne radi", podsetio je Petar Milovanović, otac stradalog Dražena Milovanovića.

Advokati porodica su podsetili da je Vlada Srbije 2016. donela odluku o osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru.

"Jedino što je urađeno je da je doneta odluka kojom se formira ta komisija. Ništa nakon toga nije urađeno. Ne zna se ko su članovi te komisije, šta je zadatak te komisije i šta su njene nadležnosti", rekla je Olgica Batić.

Advokati su najavili da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda kojom je naloženo Okružnom sudu i tužilaštvu u Beogradu efikasnu i efektivnu istragu.

"Organi su sve to zanemarili, presuda Ustavnog suda od pre pet godina je ostala mrtvo slovo na papiru. Zato već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", rekao je advokat Predrag Savić.

Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred objekta Karaš na Topčideru, zapalili sveće i položili cveće.

Na istom mestu okupili su se i članovi i članice nevladine orgnaizacije "Žene u crnom" koji su držali transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Podsetimo, posle pucnjave u kasartni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da se dogodilo ubisto i samoubistvo, da bi kasnije nezavisna državna komsijia utvrdila da je vojnike ipak ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Porodice ubijenih gardista: Tužićemo Srbiju Strazburu

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018

Tačno je 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži. Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred kasarne, gde su zapalile sveće i položili cveće. Obeležavanju godišnjice nije prisustvovao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.