Četiri Palestinca ubijena na Dan besa

Izvor: Blic, 16.Okt.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri Palestinca ubijena na Dan besa

Četiri Palestinca, uključujući jednog koji je ranio nožem izraelskog vojnika, ubijena su danas na granici Pojasa Gaze i na Zapadnoj obali, na dan koji je Hamas proglasio Danom besa, pozvavši na proteste protiv izraelske okupacije.

Izvori u Gazi tvrde da su dva Palestinca ubijena bojevim mecima, koje su ispalili izraelski vojnici, a da ih je bezmalo 100 ranjeno tokom sukoba kraj granice na severu te palestinske teritorije.

Treći Palestinac ubijen je kraj Hebrona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Zapadnoj obali, nakon što je napao nožem izraelskog vojnika. On je na sebi imao majicu s oznakom "preš" i reportersku kameru, javili su izraelski mediji i svetske agencije.

Četvrti Palestinac je ubijen kasno popodne u Nablusu, takodje na Zapadnoj obali. Sukobi su izbili na nekoliko mesta duž granice s Gazom, gde su palestinski demonstranti bacali kamenice i palili automobilske gume, a vojnici ih rasterivali suzavcem, šok bombama i pucali na vodje protesta, kako tvrdi armija.

Dan besa osetio se još jutros na Zapadnoj obali, kada su desetine palestinskih demonstranata molotovljevim koktelima izazvali požar na jevrejskom svetilištu Jozefova grobnica kraj Nablusa.

Tako je nastavljen talas nereda i nasilja, započet još pre mesec dana zbog glasina da Izreal namerava da izmeni status kvo na osetljivom jerusalimskom svetilistu, koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište.

Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, a nekada su stajali jevrejski hramovi. Izraelski zvaničnici oštro poriču takve optužbe i tvrde da će muslimani nastaviti da se mole na Brdu hrama, a Jevreji će moći da ga posećuju, ali ne i da se mole. Nasilje je kulminiralo pre dve nedelje i proširilo se iz Jerusalima na okupiranu Zapadnu obalu i širom Izraela, a potom na granicu Pojasa Gaze.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.