Cerić nije dobrodošao u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić nije dobrodošao u Srbiji

Ministarstvo vera Srbije je "ozbiljno shvatilo pretnje koje je Mustafa Cerić, reis-ul ulema Islamske zajednice BiH, direktno i indirektno uputio Republici Srbiji i njenoj bezbednosti" i zbog toga smatra da nije dobrodošao gost.

Ministarstvo vera Srbije ocenilo je danas da je "kontroverzni" reis-ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, tokom boravka u poseti Islamskoj zajednici u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, "uputio vrlo preteće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i uvredljive poruke Srbiji".

U saopštenju ministarstva je navedeno da je ono primilo k znanju reči reis-ul uleme Cerića i "ozbiljno shvatilo pretnje koje je ovaj verski poglavar direktno i indirektno uputio Republici Srbiji i njenoj bezbednosti".

"Zbog toga smatramo da Mustafa Cerić ne zaslužuje da bude dobrodošao gost u našoj zemlji", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je ukazalo da je reis-ul ulema jedan od nekoliko bošnjačkih političara koji su imali pristup tajnim ratnim finansijskim fondovima i da je tvorac ideje o Bošnjacima kao delu turskog naroda i hegemonističke velikobošnjačke ideologije o "bosanskoj naciji od tri etničke grupe".

Cerić je, podseća se u saopštenju, na skupu u Novom Pazaru, u vidu svojevrsne zakletve, prisutnima preneo poruku sa nadgrobnog spomenika ratnog lidera bosanskih Muslimana Alije Izetbegovića: "I kunemo se Velikim Bogom da nećemo robovi ničiji biti".

U saopštenju je navedeno i da je Cerić podržavao secesiju Kosova i Metohije, kao i da javnost stoga opravdano postavlja pitanje da li reis-ul ulema Cerić preti Srbiji ratnim obračunom po bosanskom ili kosovskom scenariju i šta tako nepromišljena osoba uopšte radi u našoj zemlji?

"I pored ove opasne pretnje koju je uputio Republici Srbiji, a koja je na istom zloslutnom tragu kao i njegova ideologija da srpska nacija u Bosni i Hercegovini ne postoji, reis-ul ulema Cerić je neosnovano i drsko izjavio da se 'u Srbiji krše ljudska prava muslimana'", navedeno je u saopštenju.

Verski poglavar muslimana u Bosni i Hercegovini, koji negira postojanje srpske nacije u toj susednoj zemlji i time Srbima uskraćuje pravo na postojanje, "optužuje" Republiku Srbiju za "kršenje ljudskih prava muslimana", konstatuje se u saopštenju.

Dodaje se da nepristrasan posmatrač može samo da se upita dokle dosežu granice Cerićevog licemerja.

Naravno, ukazuje ministarstvo, izmišljotinu o "kršenju ljudskih prava muslimana" odmah su demantovali ugledni politički i verski lideri Bošnjaka i muslimana u Srbiji.

I Ministarstvo vera ima, takođe, potrebu da obavesti javnost da pruža znatnu finansijsku pomoć za verske, kulturne, prosvetne i naučne potrebe muslimana (islamska veronauka, medrese, časopisi i novine, stipendije) u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Cerić nije dobrodošao gost

Izvor: Blic, 22.Maj.2009

Ministarstvo vera Srbije ocenilo je danas da je "kontroverzni" reisulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, tokom boravka u poseti Islamskoj zajednici u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, "uputio vrlo preteće i uvredljive poruke Srbiji"...U saopštenju ministarstva...

Nastavak na Blic...

"Cerić ne zaslužuje dobrodošlicu u Srbiji"

Izvor: Cafe.ba, 22.Maj.2009

Ministarstvo vjera Srbije saopštilo je danas da je poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, prilikom nedavne posjete Islamskoj zajednici u Srbiji, uputio vrlo prijeteće i uvredljive poruke Republici Srbiji i ocijenilo da Cerić ne zaslužuje da bude dobrodošao gost u Srbiji.

Nastavak na Cafe.ba...

Cerić nije dobrodošao u Srbiju!

Izvor: Mondo, 23.Maj.2009, 00:40

Ministarstvo vera ocenilo je da je reisulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, tokom posete Islamskoj zajednici u Srbiji uputio vrlo preteće i uvredljive poruke Srbiji i da zato nije dobrodošao.

Nastavak na Mondo...

IZ u Srbiji osudila saopštenje Ministarstva vera

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2009

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je danas saopštenje Ministarstva vera u kome se navodi da reis-ul-ulama Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju. Ministarstvo vera je sinoć saop&s ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Posle reisove posete - širi jaz i nespokoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2009

BEOGRAD - Ministarstvo vera Srbije i Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (BiH) razmenili su oštre optužbe povodom ovonedeljne posete reis-ul-uleme Mustafe Cerića Sandžaku i poruka kojima je optužio Srbiju za kršenje prava muslimana...Cerić je boravio u Sandžaku od 18. do 20. maja i,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.