Ministarstvo vera ponovo o Ceriću

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo vera ponovo o Ceriću

Beograd, Sarajevo -- Ministarstvo vera saopštilo je da je "Srbija otvorena za sve dobronamerne ljude, ali da to ne treba zloupotrebljavati".

"Srbija je za sve dobronamerne ljude otvorena i gostoljubiva zemlja", navodi se u saopštenju i dodaje da je "netačno i zlonamerno" protumačeno ranije saopštenje tog ministarstva u kome je pisalo da reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog nedobronamernih izjava.

U ovom saopštenju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi da oni koje "Srbija dočekuje otvorenog srca, ne smeju to da zloupotrebljavaju, pogotovo ako su na čelu verske zajednice koja treba da doprinosi miru i saradnji među ljudima i narodima".

Ministarstvo vera smatra da izjave i stavovi verskih poglavara treba da doprinesu pomirenju, a ne daljem razjedinjavanju i kreiranju nepostojećeg problema - "ljudskih prava muslimana i Bošnjaka".

Dodaje se da od 2000. godine nijedna međunarodna instuticija nije zabeležila bilo kakvo kršenje ljudskih prava muslimana i Bošnjaka u Srbiji, niti bilo koje druge etničke grupe ili naroda.

Ljajić: Oštro saopštenje

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji i lider Sandžačke demokratske partije, ocenio je danas da "oštro intonirano" saopštenje ministarstva vera "ne doprinosi smirivanju situacije".

Ljajić je pozvao Ministarstvo vera da nađe način da očuva jedinstvenu islamsku zajednicu. Ukoliko, međutim, dodao je Ljajić, Ministarstvo ne može u tom procesu da pomogne onda ne treba ni da čini ništa što će te odnose dodatno pogršati.

Da podsetimo, Ministarstvo vera u petak uveče je saopštilo da reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog "pretnji koje je izneo protiv Srbije".

U saopštenju se navodi da je Cerić pri poseti Islamskoj zajednici u Novom Pazaru ove sedmice kazao da se u Srbiji krše ljudska prava muslimana, preneo zakletvu sa nadgrobnog spomenika Alije Izetbegovića koja glasi "I velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo" i podržao secesiju Kosova i Metohije.

"Ministarstvo vera je primilo k znanju reči Cerića i ozbiljno shvatilo pretnje koje je taj verski poglavar direktno i indirektno uputio Srbiji i njenoj bezbednosti. Zbog toga smatramo da Mustafa Cerić nije dobrodošao gost u našoj zemlji", kaže se u saopštenju.

Rijaset IZ BiH: Saopštenje podseća na ratnu propagandu

Saopštenje Ministarstva vera Vlade Srbije neodoljivo podseća na ratnu propagandu srpskih nacionalističkih centara o "samogranatiranju" građana Sarajeva ili o "nekoliko stotina" ubijenih Srebreničana u genocidu u julu 1995. godine, saopšteno je iz službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH za odnose s javnošću.

"Očita je neistina da je reis-ul-ulema bilo kada i bilo gde negirao postojanje srpske nacije u BiH, kao što je očita neistina da je reis-ul-ulema uputio ikakve preteće i uvredljive poruke Republici Srbiji", ističe se u saopštenju Rijaseta IZ BiH.

Pojašnjava se da je reis-ul-ulema u svojim nastupima jasno i javno poručio da su muslimani u Srbiji građani Srbije, da muslimani u Srbiji treba svoja prava da ostvaruju u okviru ustavno-pravnog poretka Republike Srbije, kao njihove države koja ima obavezu da im osigura potpunu slobodu i ravnopravnost kao što to uživaju i ostali narodi u Srbiji.

"Ministarstvo vera Srbije ovim saopštenjem pokazuje nervozu, da li zbog glasa savesti za svoju umešanost u kreiranje islamskih zajednica po svojoj meri ili zbog urušavanja koncepta u koji je uloženo mnogo truda i ambicija", kaže se u saopštenju službe Rijaseta BiH za odnose s javnošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.