Cenkanjem do blaže kazne za saobraćajni prekršaj

Izvor: Politika, 25.Jul.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenkanjem do blaže kazne za saobraćajni prekršaj

Policija će voditi računa da sporazum ne sklapa sa vozačem koji je u prethodnu godinu dana pravosnažno osuđen za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja

Vozači koji naprave saobraćajni prekršaj od 20. avgusta ove godine moći će sa policijom da se nagode i da dobiju najblažu moguću kaznu ukoliko priznaju da su krivi. Ovu mogućnost imaće učinioci onih saobraćajnih prekršaja za koje nije predviđena fiksna novčana kazna.

Na osnovu Sporazuma o priznanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćajnog prekršaja vozačima je omogućeno da dobiju zakonom propisanu minimalnu novčanu kaznu, kao i da ne budu kažnjeni oduzimanjem vozačke dozvole.

Jedino o čemu sa policijom neće biti pregovora jesu kazneni poeni. Vozač koji napravi prekršaj moći će da se sa policijom „cenka” od trenutka kada kao okrivljeni dobije poziv suda i rešenje o pokretanju postupka. On na to može da se odluči i tokom trajanja sudskog postupka, pa sve do pravosnažnosti presude.

Mogućnost sklapanja ovakvog sporazuma imaju svi oni vozači koji su napravili saobraćajni prekršaj od dana kada je novi zakon o prekršajima počeo da se primenjuje, dakle 1. marta ove godine, a kojima nije izrečena pravosnažna presuda.  

Međutim, od govornika na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj ovim povodom u Upravi saobraćajne policije MUP-a nisu se mogli čuti precizni kriterijumi i uslovi pod kojima će vozačima biti smanjivana visina kazne niti ko neće moći da ima ovakvu privilegiju. Kako je objašnjeno, policija će procenjivati svaki slučaj ponaosob, što znači da će i osumnjičeni za najteži saobraćajni prekršaj imati pravo da zatraže ublažavanje kazne.

Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, i njegov zamenik Slobodan Malešić uveravaju da se policija neće „pogađati” sa bahatim vozačima. Pored toga, kako napominju, policija će voditi računa da sporazum ne sklapa sa vozačem koji je u prethodnu godinu dana pravosnažno osuđen za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja.  

„Sporazum o priznanju prekršaja u početku će se primenjivati na prekršaje iz člana 332. Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje je predviđena kazna od 6.000 do 20.000 dinara. To su, između ostalog, prekoračenje brzine do 20 kilometara na čas u naselju, van naselja do 40, alkoholisanost stepena od 0,5 do 1,2 promila. U interesu obe strane biće da se sporazumemo da učinilac prekršaja plati 6.000 dinara i najverovatnije ćemo opraštati zaštitnu meru oduzimanja dozvole”, objašnjava Rebić. 

On je naglasio da je svrha sporazumnog priznanja prekršaja, između ostalog, ta da rastereti prekršajne sudove koji su „zatrpani prijavama”, jer saobraćajna policija godišnje napiše između 170.000 i 190.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Mogućnost ovakvog sporazumevanja sa policijom imaće i strani državljani, po ubrzanoj proceduri.

Mališić je naveo da će u narednom periodu biti određeni policajci sa visokom stručnom spremom, najverovatnije pravnog ili drugog društvenog fakulteta, koji će biti ovlašćeni za sklapanje sporazuma sa vozačima i da će dobiti jasne instrukcije po kojima će raditi. 

Policija je samo jedna strana u postupku, jer Sporazum o priznavanju prekršaja sa vozačem mora da potvrdi sud.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kazao je da čak i ako sud u nekom slučaju ne prihvati Sporazum o priznanju prekršaja, on se ne tretira kao priznanje, već se sudski postupak vodi uz poštovanje pretpostavke nevinosti. „Preporuka vozačima je da se što pre opredele za sklapanje Sporazuma o priznavanju prekršaja, jer će imati povoljnije uslove i manje troškove”, tvrdi Marinović.

----------------------------------------------------

Da budemo efikasniji

Zoran Pašalić, predsednik Apelacionog prekršajnog suda, naglasio je da je cilj sklapanja sporazuma da svi prekršaji budu rešeni na „kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način”. 

„To je institut koji se u zemljama anglo-saksonskog prava pokazao kao vrlo efikasan i gde se više od 80 odsto slučajeva rešava se ovim sporazumom”, naveo je Pašalić.

Od početka primene Zakona o prekršajima, rekao je Pašalić, privedeno je 7.000 osoba, izrečene su novčane kazne u iznosu od 76 miliona dinara, zatvorske kazne od ukupno 8.340 dana, dodeljeno je 3.146 kaznenih poena i izrečena je zabrana upravljanja vozilima od ukupno 8.600 meseci.

D. Vukosavljević

objavljeno: 25.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.