Čen Bo: Srbiju ću nositi u srcu, saradnja naše dve zemlje nema granica

Izvor: B92, 12.Avg.2023, 17:02

Čen Bo: Srbiju ću nositi u srcu, saradnja naše dve zemlje nema granica

Beograd -- Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je danas da će Srbiju nositi u srcu ma gde bila.

Ona je ocenila da će bilateralnoj saradnji, koja nema granica, doprineti i međunarodna izložba Expo, koja će 2027. godine biti održana u Beogradu.

"Ono na šta sam najviše ponosna u odnosima Beograda i Pekinga je to što se naša obostrano korisna saradnja bori sa svim vrstama izazova, čime se jača naše čelično prijateljstvo", navela je Čen Bo za Tanjug u oproštajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervjuu kojim je želela, kako je dodala, da prenese zahvalnost narodu Srbije na gostoprimstvu, podršci i pomoći.

Saradnja Srbije i Kine je, kako je ocenila, zahvaljujući Inicijativi Pojas i put, koja ove godine obeležava 10. godišnjicu, ostvarila značajan uspeh na svim poljima, rekla je ambasador čiji će mandat biti upisan zlatnim slovima u istoriji kinesko-srpskih diplomatskih odnosa.

Čen Bo je naglasila da je broj ciljeva koji su ispred nas na polju saradnje uvek veći od onih koji su ostvareni, a njih je, mnogo da ih je teško nabrojati.

Zato je, kako je dodala, nedavno napravila dve liste ciljeva, na jednoj je bilo ono što je zajednički postignuto, a na drugoj zadaci koji nam tek predstoje.

"Druga lista je očigledno duža od prve", rekla je ambasador na pitanje na šta je najponosnija iz ugla onoga što je postignuto u odnosima dve zemalje za vreme njenog četvrogodišnjeg mandata završenog 8. avgusta.

"Na polju infrastrukture, puštena je u saobraćaj deonica Beograd-Novi Sad brze pruge Beograd-Budimpešta, a završena je i Obilaznica oko Beograda. Kompanije HBIS, Ziđin Mining i Ziđin Copper postale su najznačajniji izvoznici u Srbiji dok je Kina postala jedan od glavnih trgovinskih partnera i izvor investicija u Srbiji", navela je ambasador.

Pored svega toga, izgrađen je i Kineski kulturni centar i početi su pregovori oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će kada bude potpisan otvoriti nove mogućnosti za proširenje saradnje u oblasti trgovine i investicija.

Podsetila je i na važnu zajedničku borbu protiv pandemije kovid-19 kada smo podržavali jedni druge i zajedno radili na spasavanju života.

Na pitanje u čemu vidi potencijale za dalji napredak sveobuhvatnog strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje, kaže da postoji značajan i širok prostor za saradnju u oblasti turizma, obnovljive energije, veštačke inteligencije, medicine i zdravstvene zaštite, biotehnologije, poljoprivrede, kao i informacija i telekomunikacija.

Amabsador je čestitala Srbiji na dobijanju kandidature za domaćina izložbe Expo 2027, koja će promovisati ekonomski razvoj Srbije i doneti važne mogućnosti našoj bilateralnoj saradnji.

"Takođe, možemo zajedno da istupamo na tržišta drugih zemalja. Generalno, možemo zaključiti da saradnja Kine i Srbije nema granica, jer je cilj našeg partnerstva postizanje zajedničkog razvoja kroz obostranu dobit", navela je ona.

Na pitanje da li je ostalo nešto što je želela, a nije stigla da uradi Čen Bo kaže da postoji - da nije uspela da obiđe baš svaku opštinu u Srbiji.

"Proputovala sam mnoga mesta u Srbiji dok sam ovde studirala i radila, ali ostalo je još mnogo neistraženih delova. Kada sam stupila na dužnost ambasadora, imala sam želju da obiđem svaku opštinu u Srbiji. Međutim, ovaj plan nije ostvaren zbog pandemije, zbog čega mi je, iskreno, najviše žao", navela je Čen Bo.

Na pitanje koliko projekata u Srbiji se trenutno realizuje zahvaljujući saradnji sa Kinom kaže da ih je toliko mnogo da ih je teško sve nabrojati.

"U oblasti infrastrukture, kineska preduzeća učestvuju u projektima kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, autoput Miloš Veliki, Beogradski metro, kao i autoput Novi Sad-Ruma. U oblasti energetike, reč je o projektima poput Termoelektrane Kostolac, Solarnog parka u Saraorcima, i Projekta toplovoda Obrenovac-Novi Beograd", rekla je ambsador.

U delu zaštite životne sredine, deo smo Projekta Čista Srbija, a u oblasti telekomunikacija, Kina je partner Telekoma Srbija na projektu ALL-IP transformacije, navela je ona i dodala da kineska preduzeća, uključujući HBIS, Ziđin, Linglong, Mei Ta i Minth, obezbeđuju više od 25.000 radnih mesta za lokalno stanovništvo.

Na pitanje kako Kina vidi izlaz iz situacije na Kosovu i Metohiji, Čen Bo podseća da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan.

"Podržavamo napore Srbije da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Podržavamo pronalaženje rešenja putem dijaloga u okviru Rezolucije 1244 SB UN.

Obaveza formiranja Zajednice srpskih opština treba da bude ispunjena što je pre moguće", navela je ona.

Ambasador na pitanje po čemu će pamtiti mandat u Srbiji i to šta je ostavilo najveći utisak na nju kaže da ima mnogo stvari koje nikada neće zaboraviti.

Navela je da je najviše impresioniralo to što su Beograđani početkom 2020. godine održali koncert na Kalemegdanu kako bi podržali Kineze u borbi protiv pandemije kovid-19, kao i lični dolazak predsednika na aerodrom kako bi zajedno dočekali kineske medicinske stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine.

"Činjenice su pokazale da su Kina i Srbija čelični prijatelji koji dele i dobro i zlo. Bez obzira gde budem bila i šta budem radila u budućnosti, Srbija će uvek biti u mom srcu", rekla je ambasador.

"Nadam se da ću ovom prilikom preneti svoju zahvalnost narodu Srbije. Hvala svima na gostoprimstvu, podršci i pomoći. Srbiji i srpskom narodu želim sve najbolje, neka prijateljstvo Kine i Srbije traje večno", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.