Čemu danas služi poligraf?

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2015, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu danas služi poligraf?

Mnoge afere u Srbiji završavaju se testiranjem na poligrafu, koje nije dokaz na sudu, a detektorom laži prete političari, estradne i rijaliti zvezde.

Sam aparat nije toliko misteriozan i važan, on samo beleži reakcije čoveka na postavljena pitanja, kaže Dragiša Mališić, jedan od najboljih poligrafista kod nas, koji, posle decenija rada u policiji, sada radi u privatnoj agenciji.

"Aparat sam po sebi ne daje ništa bez čoveka, znači najvažnija stvar u poligrafskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ispitivanju je ispitivač, odnosno sastavljanje pitanja pre testiranja. Da bi poligrafista kvalitetno mogao da sastavi pitanja potrebno je da ima maksimalno istinite informacije o slučaju koji je predmet ispitivanja na poligrafu, odnosno detektoru laži", navodi Mališić.

A informacije o slučaju koji se ispituje, kada je policija u pitanju, ispitivaču dostavlja inspektor. Mališić tvrdi da ukoliko se postavljaju prava pitanja poligraf, odnosno ispitivač ne može da pogreši. U drugom slučaju moguće su manipulacije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da se niko od političara ne meša u rad poligrafista. "Poligraf je uređaj koji vam kaže da li vam je povišen pritisak, kad nešto izgovorite da li žargonski rečeno lažete ili ne lažete. Da li vam je brži rad srca ili ne, imaju oni set parametara i to kaže stručnjak za poligraf. Dakle to radi psiholog koji radi taj posao profesionalno dakle nema veze ni sa ministrom ni sa strankama i radio je za vreme svih prethodnih ministara", kaže Stefanović.

A oni koji ne žele da idu na poligraf, kao opravdanje navode upravo način na koji se pitanja postavljaju. Advokat i nekadašnji koministar policije Boža Prelević, na pitanje čemu danas služi poligraf odgovara: "To je zanimljivo pitanje. Ja mislim u unutrašnje političkoj raspravi i verovatno će biti neki novi rijaliti program "Političari gostuju na poligrafu". Poligraf je jedan interesantan uređaj koji nije dokaz u sudskom postupku".

On je kao primer zloupotrebe poligrafa naveo slučaj jednog političara koji je pred kamerama priznao neke stvari, a kasnije je na detektoru laži prošao kada je negirao sve što je ranije javno priznao. Interesantno je i da je čovek koji ga je ispitivao kasnije postao član njegove stranke.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.