Čeka li Skoplje svoj Majdan?

Izvor: B92, 20.Maj.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka li Skoplje svoj Majdan?

U Skoplju, posle dva velika mitinga suprotstavljenih opcija za budućnost Makedonije, šatore su razapeli i u njima kampuju pripadnici oba tabora. Kažu, do konačne pobede.

Opozicija i aktivisti građanskih asocijacija i studentskog pokreta su na "dežurstvu do pada režima Grujevskog", ispred zdanja vlade na bulevaru Ilinden, a privrženici vlade u parku na Bulevaru 11. oktobar, preko puta zgrade parlamenta.

Ojačani i ohrabreni masovnom podrškom građana na nedeljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antivladinom mitingu ispred vlade u Skoplju za ostavku aktuelnog režima, u udruženoj opoziciji tvrde da "tek posle pada Grujevskog može da se razgovara o okvirima daljih pregovora za izlazak iz krize". Od toga, vele, neće biti odustajanja ni popuštanja.

Grujevski je pak svoj odgovor uputio sa govornice na kontramitingu VMRO-DPMNE i sledbenika ispred parlamenta. Pozicije su poznate - sprovođenje pravnog postupka za svakog osnovanim dokazima osumnjičenog da je prekršio zakon, i politička razrešnica vraćanjem opozicije u Sobranje (skupštinu).

U nastavku tih liderskih "vaganja" predloga i približavanja stavova koji bi makar vodili nagoveštaju dogovornog rešenja za izlazak iz opasnih podela, ovdašnji analitičari govore i o mogućoj "ukrajinskoj drami" na ulicama Skoplja, o uplitanju stranih faktora, licitira se o tome da li će možda Albanac biti predsednik neke nove vlade...

Uz to, na samim protestima bilo je i nekih neobičnih događanja. Tako je recimo na mitingu Grujevskog bilo primetno odsustvo albanskih zastava, iako on ostvaruje vlast zahvaljujući koaliciji sa Ahmetijevom partijom Demokratska unija i integracija, koja naravno ima albanski nacionalni predznak. Ali je zato albanskih zastava bilo na mitingu podrške opoziciji sa kojima nema parlamentarne saradnje!

Budno se prati i svako obraćanje iz evropskih centara moći ili sa američke strane kao što je izjava portparola Stejt departmenta Džefa Ratkija da se "utvrde odgovornosti u vezi navoda o vladinim prestupima proizašlim iz nedavnih obelodanjivanja, a da se opozicija sa ulice vrati u Sobranje".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čeka li Skoplje svoj Majdan?

Izvor: Večernje novosti, 20.Maj.2015

SKOPLjESPECIJALNO ZA „NOVOSTI“U SKOPLjU, posle dva velika mitinga suprotstavljenih opcija za budućnost Makedonije, šatore su razapeli i u njima kampuju pripadnici oba tabora. Kažu, do konačne pobede. Opozicija i aktivisti građanskih asocijacija i studentskog pokreta su na "dežurstvu do pada...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.