Čeka li Skoplje svoj Majdan?

M. Stančić

20. 05. 2015. u 18:00

Posle dva mitinga u dva dana, Makedonija uronila u još dublju krizu. Obe strane ušančene u svojim ideološkim rovovima

Чека ли Скопље свој Мајдан?

Na provladinom mitingu viđeni su i srpski barjaci

SKOPLjE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“


U SKOPLjU, posle dva velika mitinga suprotstavljenih opcija za budućnost Makedonije, šatore su razapeli i u njima kampuju pripadnici oba tabora. Kažu, do konačne pobede. Opozicija i aktivisti građanskih asocijacija i studentskog pokreta su na "dežurstvu do pada režima Grujevskog", ispred zdanja vlade na bulevaru Ilinden, a privrženici vlade u parku na Bulevaru 11. oktobar, preko puta zgrade parlamenta.

Ojačani i ohrabreni masovnom podrškom građana na nedeljnom antivladinom mitingu ispred vlade u Skoplju za ostavku aktuelnog režima, u udruženoj opoziciji tvrde da "tek posle pada Grujevskog može da se razgovara o okvirima daljih pregovora za izlazak iz krize". Od toga, vele, neće biti odustajanja ni popuštanja.

Grujevski je pak svoj odgovor uputio sa govornice na kontramitingu VMRO-DPMNE i sledbenika ispred parlamenta. Pozicije su poznate - sprovođenje pravnog postupka za svakog osnovanim dokazima osumnjičenog da je prekršio zakon, i politička razrešnica vraćanjem opozicije u Sobranje (skupštinu).

U nastavku tih liderskih "vaganja" predloga i približavanja stavova koji bi makar vodili nagoveštaju dogovornog rešenja za izlazak iz opasnih podela, ovdašnji analitičari govore i o mogućoj "ukrajinskoj drami" na ulicama Skoplja, o uplitanju stranih faktora, licitira se o tome da li će možda Albanac biti predsednik neke nove vlade...

Uz to, na samim protestima bilo je i nekih neobičnih događanja. Tako je recimo na mitingu Grujevskog bilo primetno odsustvo albanskih zastava, iako on ostvaruje vlast zahvaljujući koaliciji sa Ahmetijevom partijom Demokratska unija i integracija, koja naravno ima albanski nacionalni predznak. Ali je zato albanskih zastava bilo na mitingu podrške opoziciji sa kojima nema parlamentarne saradnje!

Budno se prati i svako obraćanje iz evropskih centara moći ili sa američke strane kao što je izjava portparola Stejt departmenta Džefa Ratkija da se "utvrde odgovornosti u vezi navoda o vladinim prestupima proizašlim iz nedavnih obelodanjivanja, a da se opozicija sa ulice vrati u Sobranje".


STRAZBUR

BEZ dogovora kod kuće za izlazak iz duboke političke krize i opasnih podela ušančenih tabora, premijer i lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Grujevski i čelnik opozicionog SDSM-a Zoran Zajev su u utorak u Strazburu nastavili odmeravanje snaga, ovoga puta uz prisustvo poslanika iz Evropskog parlamenta i predstavnika Evropske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dumar

20.05.2015. 18:24

Ako primirje u Ukrajini zaista potraje, stvar je vise nego jasna, na redu je Makedonija. Brisel moze da zivi samo ako seje smrt. To je uslov njegovog bitisanja i razlog njegovog postojanja.

Radule Rajkovic

20.05.2015. 18:39

@Dumar - zaboravio si Oko Mordora - Vasington izvor zla, Istocna Ukrajina se pokazala kao tvrd orah, idu gdje je mekse, Makedonija, Srbija (Vojvodina), BiH - mada ce se sa nama u Srpskoj morati dobro ponosati. Treba im neka pobjeda posle puno poraza.

Косингас

21.05.2015. 19:06

@Dumar - Браво за паралелу Око Мородора - Вашингтон! Погодак у центар! Ја видим још једну такву паралелу: Грима Црвјезик - амбасадор Кирби!

Srki

20.05.2015. 18:41

Napad u MK je pokazao ko su zapravo UCK i OVK. Ovo su relativno male vojne formacije popunjene uglavnom Albancima srednjih godina koji imaju bogato kriminalno iskustvo iz evrope i kojima je to prakticno posao. Oni nista drugo ni ne znaju ni ne mogu da rade. Kosovski i Makedonski Albanci nisu spremni da uzmu pusku.Vidite da im se niko nije prikljucio.Zato mislim da ne mogu pokrenuti neki veci oruzani sukob.Narod ne zeli da ratuje.

Milan

20.05.2015. 18:48

Samo rat I sveža ljudska krv produžava život Vatikana. Vatikan od šizme od 1054 g od kada se odrekao Boga ratuje radi otimanja resursa. Na serću čovečanstva katolički elektronski novac nema pokrića. Aždaja sa 9 glava u Vatikanu je na samrti. Kraj

ljube

20.05.2015. 19:06

Glidao sam emisiju na KOPERNIKASU sa Djukom,u kojoj je gostovao jedan politichki analitichar za dogadjaje u Makedoniji.Mogu odmah da kazem da on nema blage veze a ni A od analitichara.Kada on moze za zbivanja u Kumanovu da da prizvuk da je u reziji OPOZICIJE,da njen protest ocenjuje kao nasilije za vlast a pritom nezadovoljstvo iskazuju studenti i srednjoshkolci,pa i druga gradjanska udruzena,samo porvrdjuje ovu moju konstataciju,a razlog je kriminal koj je uradjen od strane ove vlade.OGROMAN

Branko

20.05.2015. 19:29

Dežela nema neke komšije sa kojima se možemo ponositi. Ali komšije kakve ima Makedonija mislim da, bar u Evropi, nema daleko naokolo. "Južna Srbija", "Bugari sa govornom manom", "1/2 je u Vel.Albaniji", "Grčka mržnja". Što je mnogo - mnogo je, premnogo. Poz. iz LJ.

Rale

20.05.2015. 20:01

@Branko - da li se vasi susedi mogu ponositi sa vama je pravo pitanje. Mislim da dobar deo bivse Juge moze biti zadovoljan sto vise sa vama nema nista.

Branko

20.05.2015. 21:39

@Branko - Poštovani Rale - ima,ima, dobar deo bivše Juge i sa vama i sa nama, ima - svašta.