Čaves zapretio nacionalizacijom privatnih banaka

Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves zapretio nacionalizacijom privatnih banaka

Predsednik Venecuele Ugo Čavez zapretio je da bi mogao da nacionalizuje privatne banke u toj zemlji zbog njihovog odbijanja da pozajmljuju siromašnima i zbog nedovoljne pomoći u razvoju Venecuele.



Čavez je u svom nedeljnom nastupu na televiziji ukazao da cilj banaka nije da učine bogatim malu grupu ljudi, već da pomognu u razvoju zemlje, između ostalog i putem odobravanja stambenih kredita. On je, obraćajući se "svim privatnim bankama u zemlji", retorički upitao: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Želite da nacionalizujem banke? Nema problema, jer banke ne žele da odobravaju kredite siromašnima, one ne žele da se povinuju glavnom cilju postojanja banaka", rekao je on.

Čavez je u TV emisiji "Halo, predsedniče" upozorio privatne bankare da će "preuzeti banke, bez obzira na njihovu veličinu", preneo je Rojters.

Od 2007. Čavez je nacionalizovao velike delove ekonomije, uključujući najveće domaće telekomunikacione i elektro kompanije i 30 milijardi dolara vredne projekte za proizvodnju nafte iz škriljaca.

Venecuela je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), a njena privreda je, uprkos oporavku cena nafte, u trećem kvartalu oslabila 4,5 odsto u poređenju s istim periodom lane, što je bio drugi uzastopni kvartalnu pad. Ekonomisti ukazuju da je ta zemlja već u recesiji, mada vlada to nije zvanično objavila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.