Čaudri: Srpski parlament doprinosi radu Interparlamentarne unije

Izvor: RTS, 05.Dec.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaudri: Srpski parlament doprinosi radu Interparlamentarne unije

Predsednica Skupštine Maja Gojković sastala se sa predsednikom Interparlamentarne unije (IPU) Saberom Čaudrijem, koji je istakao da srpski parlament svojim učešćem značajno doprinosi radu te institucije.
Čaudri je rekao da je Srbija jedna od prvih članica IPU, kojoj se pridružila 1891. godine, ističući da se istorija Interparlamentarne unije preklapa sa istorijom parlamenta Srbije.

IPU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji od 1889. godine, formirana je pre Lige naroda i Ujedinjenih nacija, kao prva međunarodna multilateralna inicijativa koja je pokrenula i osnivanje mnogih drugih organizacije i bila ključni inicijator za povezivanje nacionalnih parlamenata, istakao je Čaudri.
Kako je rekao, u trenutku kada sagledavamo prošlost, treba posmatrati i budućnost i izazove koji predstoje - od klimatskih promena, obrazovanja, zdravstvenih pitanja, do emancipacije žena, terorizma, migracija.
"Svet se jako brzo menja i u tom smislu parlament treba da bude jedan sistem koji treba da bude stabilan i na koji se možemo osloniti", rekao je Čaudri.
Naglasio je da građani Srbije mogu da budu ponosni na parlament, koji ne samo da prednjači u zakonodavnom smislu, u svojoj osnovnoj ulozi, već i učešćem u IPU značajno doprinosi radu te institucije.
Kada je reč o odnosima IPU i UN, on je rekao da IPU unosi konkretnu komponentu u pružanju podrške sprvođenju međunarodnih sporazuma.

Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković istakla je da je Čaudrijeva poseta Srbiji u godini jubileja veoma važna, navodeći da je članstvo Srbije u IPU jedno od najstarijih članstava naše zemlje u međunarodnim organizacijama.
Dodala je da će se Čaudri tim povodom danas obratiti parlamentarcima sa porukom koliko je IPU važna za uspostavljanje dijaloga između parlamenata iz čitavog sveta, naročito u 21. veku kada se svet suočava sa izazovima klimatskih promena, migracija, terorizma, ekonomske krize.
Gojkovićeva je dodala da je sa Čaudrijem razgovarala i o mogućnosti da Srbija, odnosno parlament, bude domaćin jednog regionalnog skupa u organizaciji IPU, kakav će se narednog februara održati u Budimpešti.
"Imali smo sadržajan razgovor o akivnostima nacionalne delegacije parlamenta Srbije u IPU, o daljim planovima i oblicima saradnje, učešću naše delegacije na predstojećem regionalnom sastanku u Budimpešti", rekla je Gojkovićeva.
Čaudri se, nakon obraćanja novinarima, upisao u Knjigu utisaka Skupštine Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GOJKOVIĆEVA SA PREDSEDNIKOM INTERPARLAMENTARNE UNIJE: Aktivno učešće Srbije od neprocenjivog značaja

Izvor: Kurir, 05.Dec.2016

...Ona je podsetila da je Srbija jedna od prvih država članica Interparlamentarne unije, dodajući da će se Čadri danas obratiti poslanicima na posebnoj sednici Skupštine sa porukom o važnosti Unije za dijalog parlamentaraca u ternutku kada se ceo svet suočava sa izazovima kao što su klimatske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.