Čast mi je što sam stavio potpis na Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 10:31

"Čast mi je što sam stavio potpis na Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom"

Crna Gora je potpisivanjem ugovora sa SPC dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga.

To je izjavio predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Povodom godinu dana od potpisivanja ovog ugovora, Abazović je u autorskom tekstu poručio da je potpisivanje tog dokumenta 3. avgusta prošle godine u podgoričkoj Vili Gorica "trajno promenio društvene odnose na bolje, kao nijedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akt do sada".

Dodao je da, iako su mnogi najavljivali sukobe, konflikte širih razmera i eskalaciju tenzija, od toga nije bilo ništa.

"Bio je to samo perfidni pokušaj da se galamom i pretnjama grupe ljudi koji su navikli upravljati Crnom Gorom iz podzemlja (nisu protestanti) obeshrabi Vlada i premijer u nameri da reši decenijski problem”, rekao je Abazović. Ističe da je postojao jasan cilj da se prikrije “dotadašnji kukavički pristup", sačuva diskriminacija kao politička tema, ali i kamuflira nadolazeća Skaj prepiska.

Osujećen je, kaže, plan da Crna Gora trajno ostane podeljeno društvo u kome će kriminalci voditi kolo, a na tribinama građani nastaviti prepucavanja oko identitetskih pitanja.

"Cena koja je za to plaćena padom Vlade je ništa u odnosu na istorijski kontekst i na to što je društvo na kraju dobilo kroz demokratsko sazrevanje", naveo je Abazović.

Podseća da je Temeljnim ugovorom država Crkvi garantovala njena prava i ukazala na obaveze, a Crkva prihvatila da bude neodvojivi deo pravnog poretka države.

"Na taj način stavljena je tačka ne decenijsko raspeće i nerazumevanje, a korist takve odluke danas osećaju svi građani, nazavisno da li su vernici, agnostici ili ateisti", rekao je Abazović.

Navodi da se mnogi danas kaju što su pristali na manipuliciju nekolicine zlonamernih ljudi, umesto da su stali u red pozdravljanja istorijskih odluka, dajući tako šansu svojoj deci da rastu u drugačijem društvenom ambijentu koji štiti prava i slobode svih pojedinaca.

"Neki od njih su nagovestili brzi politički kraj, a kasnije i procesuiranje premijera za veleizdaju zbog potpisa kojim je 'ruka pravde' posložila odnose među verskim zajednicama u našoj državi, skladno Ustavu i zakonu. Danas mnogi od tih bukadžija više nisu na javnoj sceni", naveo je Abazović.

Neki su, navodi, procesuirani, neki su u bekstvu, neko je politički penzionisan, a neki će sebe pronaći u Skaj prepiskama.

"Sa druge strane, neplanirano, Vlada koja se usudila da donosi hrabre odluke kao nikada ranije, pokrećući točak istorije i dalje je u svom kabinetu", naveo je Abazović. Njemu lično, ističe, predstavlja veliku čast stavljanje ptopisa na Temeljni ugovor zajedno sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, kojem, kako navodi, duguje posebnu zahvalnost, kao i mitropolitu Joanikiju i ministru pravde Marku Kovaču. Tim činom zajednički smo učinili da se otvori nova stranica odnosa države Crne Gore i većinskog pravoslavnog stanovništva", naveo je Abazović.

Sam akt, prema njegovim rečima, ima i širi regionalni kontekst i dobar je putokaz kako se mogu rešiti i neka druga pitanja u naposrednom susedstvu Crne Gore.

Ističe da njegova misija u politici ostaje isključivo da služi građanima na pravedan način i da nikad ne diskriminiše nekog po nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Kaže da duboko veruje da su učinili pravu stvar i da su obradovali mnoge građane, čak i one koji u tom trenutku nisu mislili na isti način.

"Iza svih nas ostaju dela, a o njima će suditi pokolenja. Tvrdim da je potpisivanje Temeljnog ugovora akt kojim je Crna Gora dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga", poručio je Abazović i zaključio: "Test vremena je već položen. Zahvalnost pripada Bogu!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Abazović: Čast mi je što sam stavio potpis na Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2023

Crna Gora je, potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga, izjavio je predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.