Čanak: Problemi ako Srbija ne procesuira fasisticke nasrtaje

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Problemi ako Srbija ne procesuira fasisticke nasrtaje

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će se Srbija suočavati sa ogromnim unutrašnjim problemima koji će ometati njen razvoj, ukoliko ne budu “procesuirani otvoreni fašistički nasrtaji”, koji su se dogodili u našoj zemlji poslednjih godina.

Čanak je, predvodeći delegaciju LSV, položio venac kraj spomenika “Porodica”, na Keju žrtava racije, povodom obeležavanja sedme godišnjice antifašističkog skupa u Novom Sadu kada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su se, kako je naveo, Novosađani okupili “da zaustave fašističku paradu” desničarskih organizacija.

Od tog 7. oktobra 2008. godine, kada je bilo sukoba na novosadskim ulicama, “nije ni počet proces protiv fašista koji su nas napali”, izjavio je lider LSV novinarima i dodao da su pre godinu dana, zbog jedne fudbalske utakmice, "gorele pekare po Novom Sadu i Vojvodini".

Taj fudbalski susret između reprezentacija Srbije i Albanije trebalo je da bude pobeda sporta, a “pretvorio se u divljanje fašista širom Vojvodine”, istakao je Čanak, navodeći da niko ni zbog toga nije izveden pred lice pravde, kao i da je ta “kristalna noć” paljenja pekara i razbijanja zaboravljena.

LSV neće dozvoliti da se takve stvari “guraju pod tepih”, naglasio je on i dodao da se ne smeju zaboraviti ni dvojica gardista, koji su pre 11 godina ubijeni u “mirnodopskoj Srbiji”, a počinioci tog zločina još nisu pronađeni.

“Potpuno je jasno da je u pitanju bila hladnokrvna likvidacija, iz ko zna kakvih interesa”, kazao je Čanak i dodao da “dok Srbija sve to ne otvori, ona će se suočavati sa ogromnim unutrašnjim problemima, koji joj neće dozvoljavati politički i ekonomski razvoj”.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom obeležavanja “jogurt revolucije” i petooktobarskih promena 2000. godine, lider LSV je ocenio da su događaji 5. i 6. oktobra 1988. bili uvod u raspad Jugoslavije i “dokaz da, ako se totalitaristima ne stane na put na vreme, onda se to pretvori u krvoproliće”.

“Da je Jugoslavija imala tada snage da se suprotstavi Slobodanu Miloševiću na pitanjima Vojvodine, ta zemlja se ne bi raspala, a Milošević bi bio u zavoru pre nego što je pod zemlju gurnuo stotine hiljada ljudi, a iz zemlje isterao milione", rekao je Čanak.

Peti oktobar 2000-te nije bio revolucija nego “odbrana izbornih rezultata”, ocenio je Čanak.

“Zato što to nije bila revolucija, nije bilo ni lustracije, pa time ni nekih velikih promena u dobrom delu društva, naročito u pravosuđu, koje godinama ne može da procesuira otvorene fašističke nasrtaje u našoj zemlji”, zaključio je Čanak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.