Čair se HITNO PRETVARA u privremenu bolnicu za obolele od virusa korona (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čair" se HITNO PRETVARA u privremenu bolnicu za obolele od virusa korona (FOTO/VIDEO)

Vojska postavlja hiljadu ležajeva

Građani kojima bude potvrđen novi virus korona, a imaju lakšu kliničku sliku, biće smešteni u takozvanu privremenu bolnicu u koju se pretvara Sportski centar "Čair" u Nišu.

Nadležni u gradu kažu da će oboleli imati internet, televizore, dovoljno toaleta i 24-satni lekarski nadzor. Prema rečima gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, prostor je dovoljan za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1.000 ležajeva, ali nije precizirao kada će biti postavljeni, već kaže da pripreme preuzima Vojska Srbije.

Hala "Čair" koja je predviđena za smeštaj lakše obolelih od virusa covid-19 dobila je novu podlogu i gradski Štab je uradio ono što može da je pripremi za prihvat ljudi. Od sutra, kažu, opremanje radi Vojska.

- Ono što je u ovom trenutku urađeno je da je Grad u sportskom centru "Čair" pripremio prostor za 1.000 ležajeva koji će se staviti na rapolaganje nadležnim zdravstvenim institucijama. Odradili smo sve aktivnosti, nove podloge su postavljene i sve je spremno da vojska od sutra može da krene sa svojim aktivnostima iz njene nadležnosti. A potom će to preuzeti zdravstvene insitutcije - rekao je Bulatović.

Kaže da, ukoliko bude bilo potrebe, kao prihvatni centri će se koristiti hale osnovnih škola "Mika Antić" i "Duško Radović". Da li je Vojna bolnica spremna za smeštaj obolelih, gradonačelnik kaže da nema informacije, već je istakao da je to u resoru Vojske i Ministarstva odbrane.

По упутству Кризног штаба и Владе Србије припремамо простор у хали Чаир за смештај у случају потребе 1000 особа инфицираним вирусом Ковид - 19. Oбезбеђен je довољан број тоалета, купатила и прикључака за струју а даље опремање у надлежности је Војске и медицинских установа. ДБ pic.twitter.com/qrBkFbftqC

— Дарко Булатовић (@DarkoBulatovic_) March 26, 2020

Kada je reč o "Čairu", neće svi oboleli biti smešteni u istom prostoru, već u više različitih prostorija. Tako će u samoj hali, ističe koordinator Štaba Žarko Ranković, biti maksimalno 500 kreveta. On objašnjava da neće biti paravana, jer je potrebno što više prostora.

- Pored svakog kreveta će biti obezbeđena natkasna, 24-sata će biti dostupan internet, a biće instaliran veći broj televizora. Tu je veći broj toaleta i mesta gde se mogu tuširati. Posebno postoji prostor, ako bude žena sa decom, da one budu tamo. Postojaće i prostor za rekreaciju - objašnjava Ranković.

Napominje da će sa obolelima 24 sata biti lekari i medicinsko osoblje, a napominje da veruje da ih ima dovoljno za taj posao.

- Ima i dosta volonotera, ima i lekara koji su iz drugih gradova. Ovde neće biti toliko potrebni infektolozi, moći će da se uključe i lekari koji rade u osnovnom zdravstvu - objašnjava Ranković.

On dalje objašnjava da je "Čair" izabran i zbog blizine sa Kliničkom centrom, te da će se pacijenti, ako im se stanje pogorša, odmah biti prebačeni u tu zdravstvenu ustanovu.

- Ovde će se odvijati život pod nešto drugačijim uslovima nego što smo navikli, ali moramo svi shvatiti da je vanredno stanje i da je svrha pre svega ovoga da se smanji dalje prenošenje infekcije - poručuje Ranković.

Inače, do jutros u 7 sati, kako je rekao gradonačelnik Bulatović, u Kliničkom centru Niš hospitalizovano je 13 pacijenata dok je 29 u kućnoj izolaciji. Ukupno su dve osobe preminule u niškom KC kod kojih je bio potvrđen korona virus - 58-žena je preminula sinoć, a 60-godišnja doktorka u sredu popodne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.