Čadež: Vladin paket mera dobra vest za privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Vladin paket mera dobra vest za privredu

Vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista je dobra vest za privredu, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

To je, navodi Čadež u pisanoj izjavi za Tanjug, još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.

"Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučaju nezaposlenosti na teret poslodavca i pojedini parafiskalni nameti, kao i promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa", ocenjuje Čadež.

Dodaje da je to ujedno dokaz da su se, zahvaljujući reformama sprovedenim u proteklim godinama, stekli uslovi da se privredna aktivnost podstakne i smanjenjem opterećenja na zarade.

"Dostigli smo tačku od koje privredni razvoj možemo podržati i stimulativnijom poreskom politikom i većim podsticajima, na način koji neće ugroziti izvršenje obaveza države, a Srbiju će učiniti atraktivnijom poslovnom i investicionom destinacijom", smatra predsednik Komore.

Čadež je uveren i da će nastavak započete transformacije i modernizacije Poreske uprave doneti bolji servis, jednostavnije i transparentnije procedure, bolju komunikaciju privrede sa poreskom administracijom i brže sistemsko rešavanje nekih problema sa kojima su se privrednici suočavali u proteklom periodu.

Privredna komora Srbije je, napominje, uključena i aktivno učestvuje u radnoj grupi za modernizaciju Poreske uprave.

"Za privredu su posebno značajne mere koje će direktno uticati na unapređenje konkurentnosti – paket podsticaja za razvoj i bolje korišćenje inovativnog potencijala i povezivanje kapitala velikih kompanija sa malim inovativnim, što je inicirala PKS, kao i povećanje javnih investicija u infrastrukturu", naglašava on.

To, po rečima Čadeža, potvrđuje da je država konsolidacijom javnih finansija i rešavanjem statusa nekih velikih sistema, stvorila prostor za veća budžetska ulaganja u razvojne projekte, snažniju podršku zdravom delu privrede i ubrzanje strukturnih reformi.

"Mada naizgled nema direktne veze sa privatnim sektorom, ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija i fazno napuštanje zakona o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, imaće, uz rastuće investicije i izvoz, kao ključne stubove održivog rasta, pozitivne efekte na jačanje privredne aktivnosti. Doprineće povećanju lične potrošnje, što će direktno uticati na veću tražnju za proizvodima i uslugama naših kompanija i dodatno podržati jačanje BDP-a u sledećoj godini i narednom srednjoročnom periodu", zaključio je Čadež.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.