Čačak: Prvi govorni program za slepe i slabovide

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Prvi govorni program za slepe i slabovide

Slepe i slabovide osobe iz Zapadne Srbije od sada će moći besplatno da koriste softver za pametne telefone na srpskom jeziku. To će im omogućiti da čuju sve ono što se nalazi na ekranu računara ili mobilnog telefona.
Ovako zvuči prvi govorni softver za androide koji glasom, na srpskom jeziku, čita sve što se nalazi na ekranu mobilnog telefona. Nova aplikacija značajno je bolja od do sada korišćenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << robotizovanih govornih tehnologija.

''Ranije su bile samo te Brajeve mašine, pisalo se na njima, koristile su se rukom ono što bi rekli, međutim sada ovim izumima novih mobilnih telefona, laptopova, ugradnjom tih u android govornih programa znače dosta jer sve se usavršava'', kaže Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Moravičkog okruga.
Aplikaciju mogu preuzeti sve slepe i slabovide osobe koje koriste mobilni telefon, a govorni softver će im pomoći u svakodnevnom životu.
"Da adekvatno obavljamo svoj posao, da čitamo sms poruke, da vidimo ko nas je pozivao, da pročitamo vesti sa nekog web portala, ali i da pri studiranju možemo sa telefona i da čitamo knjige koje se nalaze u tekstualnom obliku'', kaže Nikola Đorđević, član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija.
Tehnologiju je usavršio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, kupovinu 1.000 licenci podržalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u udruženju slepih za moravički okrug ističu da im je značajna i stalna podrška grada Čačka.
"Osim što smo izdvojili sredstva za udruženje, pomogli smo i tako što smo preuzeli dug za grejanje koji ova zgrada ima prema našem javno komunalnom preduzeću Čačak. Tako da je to način na koji takođe pomažemo'', navodi Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka.
Novim aplikacijama, oko tri stotine članova Udruženja slepih i slabovidih u Čačku, zameniće zastarele tehnologije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.