CZ dobio novu bolnicu (FOTO)

Izvor: Mondo, 12.Jan.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CZ dobio novu bolnicu (FOTO)

Specijalna zatvorska bolnica, kao i sedam od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu kompletno su renovirani, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova.

Foto: FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Pomenute objekte, u čijem su renoviranju učestvovali i osuđenici koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima, danas je obišla ministarka pravde Nela Kuburović sa predstavnicima Uprave za izvršenje krivičinih sankcija.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izrazila zadovoljstvo što je nakon dve i po godine u potpunosti renovirana Specijalna zatvorska bolnica u kojoj se trenutno nalazi 635 lica.

Prema njenim rečima, ta ustanova je pre svega specifična jer se u njoj nalaze lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti - obaveznog psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenim ustasnovama, obavezno lečenje alkoholičara i narkomana, kao i sva lica koja su u pritvoru ili izdržavaju kaznu zatvora, a neophodna im je lekarska nega.

"Tokom decembra je i ministarstvo zdravlja izvršilo stručni nadzor i možemo da se pohvalimo da su kvalitet i stručnost koji se ovde primenjuju na veoma visokom nivou", navela je ministarka, ukazujući da gotovo celokupna dijagonstika nad osuđenim ili pritvorenim licima može da se obavi u toj specijalnoj bolnici.

U celokupno renoviranje bolnice uloženo je oko 190 miliona dinara, napomenula je Kuburović i istakla da su i osuđenici koji kazne izdržavaju u drugim kazneno-popravnim zavodima učestvovali u izvođenju radova.

Takođe je i celoupan nameštaj proizveden u drugim kazneno-popravnim zavodima, dodala je ona.

"Ovo je još jedna prilika da pokažemo da Ministarstvo pravde ulaže u infrastrukturu i da sprovodimo strategiju smanjenja opterećenosti u kazneno-popravnim zavodima. Poboljšavaju se ne samo smeštajni uslovi za osuđena lica, već i uslovi rada za zaposlene", naglasila je Kuburović.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović rekao je da je od 2011. godine renovirano sedam blokova od ukupno 12, te da je sada kapacitet tog zatvora povećan za oko 33 odsto.

Prema planu iz 2012. godine, preostalih pet blokova trebalo bi da budu završeni do 2021. godine, napomenuo je Grulović.

Navodeći da je 2011. godine kapacitet tog zatvora bio oko 720 lica, da sada prima 1024. lica, upravnik zatvora je istakao da su "uslovi smeštaja sada po standardima Evropske unije".

Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović ukazao je da je kompletno renoviranje zatvorske bonice završeno današnjim otvaranjem obnovljenog bloka za narkomaniju, čije je renoviranje koštalo oko 34 miliona dinara.

Kada je u pitanju oprema, Paunović je napomenuo da je bolnica od Uprave dobila sanitet, te da sada poseduje svu potrebnu opremu za rad.

Inače, prema podacima Uprave, ukupna ulaganja za renoviranje pomenutih objekata u periodu od 2011. godine do 2017. iznosila su 263 miliona dinara.

Na jesen kraj renoviranja zatvorske bolnice (FOTO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Specijalna zatvorska bolnica kompletno renovirana

Izvor: RTS, 12.Jan.2018

Specijalna zatvorska bolnica sa sedištem u Beogradu, kao i sedam od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu kompletno su renovirani i snabedeveni potrebnom opremom, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova ovog najvećeg zatvora na Balkanu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.