Specijalna zatvorska bolnica kompletno renovirana

Izvor: RTS, 12.Jan.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalna zatvorska bolnica kompletno renovirana

Specijalna zatvorska bolnica sa sedištem u Beogradu, kao i sedam od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu kompletno su renovirani i snabedeveni potrebnom opremom, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova ovog najvećeg zatvora na Balkanu.
Pomenute objekte, u čijem su renoviranju učestvovali i osuđenici koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima, obišla je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministarka pravde Nela Kuburović sa predstavnicima Uprave za izvršenje krivičinih sankcija.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je nakon dve i po godine u potpunosti renovirana Specijalna zatvorska bolnica u kojoj se trenutno nalazi 635 lica.
Prema njenim rečima, ta ustanova je pre svega specifična jer se u njoj nalaze lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti - obaveznog psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenim ustasnovama, obavezno lečenje alkoholičara i narkomana, kao i sva lica koja su u pritovru ili izdržavaju kaznu zatvora a neophodna im je lekarska nega.
"Tokom decembra je i ministarstvo zdravlja izvršilo stručni nadzor i možemo da se pohvalimo da su kvalitet i stručnost koji se ovde primenjuju na veoma visokom nivou", navela je ministarka, ukazujući da se gotovo celokupna dijagonstika nad osuđenim ili pritvorenim licima može da se obavi u toj specijalnoj bolnici.
U celokupno renoviranje bolnice uloženo oko 190 miliona dinara, napomenula je Kuburović i istakla da su i osuđenici koji kazne izdržavaju u drugim kazneno popravnim zavodima učestvovali su u izvođenju radova.
Takođe je i celoupan nameštaj proizveden u drugim kazneno popravnim zavodima, dodala je ona.
"Ovo je još jedna prilika da pokažemo da Ministasrtvo pravde ulaže uinfrastrukturu i da sprovodimo strategiju smanjenja opterećenosti u kazneno popravnim zavodima. Poboljšavaju se ne samo smeštajni uslovi za osuđena lica, već i uslovi rada za zaposlene", naglasila je Kuburovićeva.
Kada je reč o materijalnom položaju zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Kuburović je istakla da su odlukom Vlade Srbije i njima povećane plate za 10 odsto.
Posebno je istakla da su u okvriu državnog projekta za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, na predlog Predsednika Srbije Aleksandra Vučića uljučeni i pripadnici obezbeđenja u zatvorima.
"Ovaj projekat proširen i na njih. Tokom ove godine očekuje se početak izgradnje stanova koji će omogućniti da zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija po mnogo povoljnijim uslovima reše svoje stambeno pitanje", naglasila je ministarka. 
Renovirano sedam blokova  
Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović rekao je da je od 2011. godine renovirano sedam blokova od ukupno 12, te da je sada kapacitet tog zatvora povećan za oko 33 odsto.

Prema planu iz 2012. godine, preostalih pet blokova trebalo bi da budu završeni do 2021. godine, napomenuo je Grulović.
Navodeći da je 2011. godine kapacitet tog zatvora bio oko 720 lica, da sada prima 1024. lica, Upravnik zatvora je istakao da su "uslovi smeštaja sada po standardinoma Evropske unije".
Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović ukazao je da je kompletno renoviranje zatvorske bonice završeno današnjim otvaranjem obnovljenog bloka za narkomaniju, čije je renoviranje koštalo oko 34 miliona dinara.
Kada je u pitanju oprema, Paunović je napomenuo da je bolnica od Uprave dobila sanitet, te da sada poseduje svu potrebnu opremu za rad.
Inače, prema podacima Uprave, ukupna ulaganja za renoviranje pomenutih objekata u periodu od 2011. godine do 2017. iznosila su 263 miliona dinara.
U radovima su učestvovali i osuđenici iz drugih zatvora, koji su takođe proizvodili nameštaj za opremanje ćelija i drugih zatvorskih prostorija, PVC za prozore i drugo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalna zatvorska bolnica kompletno obnovljena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2018

Specijalna zatvorska bolnica sa sedištem u Beogradu, kao i 7 od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu kompletno su renovirani i snabdeveni potrebnom opremom, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova ovog najvećeg zatvora na Balkanu...Pomenute objekte, u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ministarka pravde: Bolji uslovi u zatvorskim ustanovama su prioritet

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2018

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da renovirani deo Okružnog zatvora i Specijalna zatvorska bolnica koje je danas obišla, predstavljaju jedan od pokazatelja da je ulaganje u infrastrukturu među prioritetima njenog ministarstva...Ona je navela da je cilj takve politike poboljšanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.