ČUDO PRIRODE U RUSIJI: U najhladnijem selu na svetu gori požar, niko nema objašnjenje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2021, 17:31

ČUDO PRIRODE U RUSIJI: U najhladnijem selu na svetu gori požar, niko nema objašnjenje (VIDEO)

Neverovatan prizor

Alarmantni "zombi požari" su usnimljeni kako gore u blizini najhladnijeg sela na svetu uprkos temperaturama daleko ispod nule.

Ojmjakon, selo u Sibiru na severoistoku Rusije, veruje se da je najhladnije ljudsko naselje na svetu, a zabeležena je temperatura od čak minus 60 stepeni.

Međutim, uprkos ovim neverovatno niskim temperaturama, šumski požari koji su izbili tokom leta nastavljaju da gore čak i ispod dubokog snega >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << , što je fenomen koji je poznat kao "zombi požar".

Neprekidni oblaci dima se vide ispod dubokih snežnih nanosa, samo oko 3,6 kilometara dalje od Ojmjakona i susednog sela Kara Tumul.

Uprkos gašenju požara na površini, plamen može da nastavi da tinja pod snegom zahvaljujući obilju treseta i gasa metana, što znači da kada se sneg u proleće otopi, vatra bi se odmah ponovo proširila.

zabeležio je fotograf Semjon Sivcev.

- Snimao sam ih u blizini travnjaka kod sela Kara Tumul, nedaleko od Ojmjakona. Bilo je to u oblasti gde su leti goreli požari - rekao je Semjon.

Ova oblast izvan Ojmjakona bila je prva u kojoj su izbili šumski požari ranije ove godine, a satelitski snimci pokazuju plamen 1. maja 2021.

Ono što je usledilo bila je najgora do sada sezona šumskih požara u Jakutiji, najhladnijoj i najvećoj teritoriji Rusije, sa preko 8 miliona hektara šume uništeno u požarima.

Semjon je bio svedok velikog broja takvih zombi požara oko Ojmjakona, a neki od njih su na kraju ugašeni otapanjem snega u proleće.

- Znam najmanje jedan zombi tresetni požar koji gori nekoliko godina u oblasti Mundulah, nedaleko od Ojmjakona - rekao je on.

Zombi požari su retka pojava koja se javlja u zemljama sa ekstremno hladnom klimom poput severne Kanade, Aljaske i Rusije, a stručnjaci veruju da će se sve češće javljati kao rezultat klimatskih promena i šumskih požara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.