ČUDNE BOGINJE ODNELE PRVU ŽRTVU! Lekari savetuju OPREZ, ovo su SIMPTOMI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 15:13

ČUDNE BOGINJE ODNELE PRVU ŽRTVU! Lekari savetuju OPREZ, ovo su SIMPTOMI!

Nesrećnom čoveku virus prenela mačka.

Zdravstveni zvaničnici Aljaske potvrdili su prvi smrtni slučaj "aljaskih boginja", nedavno otkrivene zarazne bolesti. Zvaničnici su rekli da je moguće da je mogao da dobije aljaske boginje od mačke sa kojom je živeo i koja je često lovila male sisare i koja ga je ogrebala kada su simptomi počeli.

Stariji muškarac, imunokompromitovan, koji je živeo na poluostrvu Kenai, južno od Enkoridža preminuo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krajem januara tokom lečenja, javlja Enkoridž Dejli Njuz.

On je jedan od sedmoro kod kojih je dijagnostifikovana bolest, saopštio je Zavod za javno zdravlje Aljaske.

 - Ljudi ne treba da brinu, ali moraju da budu na oprezu. Nadamo se da ćemo osvetiti ljude i struku o tome šta je virus aljaskih boginja, kako bi mogli da prepoznaju znake i simptome obolevanja - rekla je Džulija Rodžer, epidemiolog.

Dvolančani DNK virus, koji potiče iz istog roda kao i morbile, majmunske i kravlje boginje, prvi put je identifikovan kod odrasle osobe u Ferbenksu na Aljasci 2015. Najčešći je kod malih sisara, kao što su rovčice.

U ovom slučaju, koji je okončan smrću, bili su potrebni meseci da se dijagnostikuje, jer su slučajevi boginja Aljaske ranije pokazivali samo blage simptome kod pacijenata - obično lokalizovan osip i otečene limfne čvorove.

Drugim pacijentima, kod kojih je otkriven virus, nije bilo potrebno lečenje, ali su u pitanju zdravi ljudi, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da je imunokompromitovano stanje čoveka verovatno doprinelo njegovoj smrti. Kako se zarazio virusom ostaje nejasno.

Čovek je živeo sam u šumi i tvrdio je da nije putovao. Zvaničnici su rekli da je moguće da je mogao da dobije aljaske boginje od mačke sa kojom je živeo i koja je često lovila male sisare i koja ga je ogrebala kada su simptomi počeli.

Mačka je testirana negativno na virus, ali je virus mogao da bude na njenim kandžama.

U septembru je čovek primetio crvenu oteklinu ispod desnog pazuha i prepisani su mu antibiotici. Šest nedelja kasnije simptomi su se pogoršali, dobio je bolove i nesvesticu.

Tada je hospitalizovan u Enkoridžu i prošao je seriju testova u decembru, kada je stigao pozitivan nalaz na kravlje boginje. Dodatna ispitivanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da je u stvari oboleo od aljaska-boginja.

Njegovo stanje se popravilo nakon što je primio vensku terapiju, a potom je došlo do pogoršanja, usled otkazivanja bubrega i rada respiratornih organa. Preminuo je krajem januara.

Srbija Danas/ADN

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.