Izvor: B92, 09.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA O MOGUCNOSTI FORMIRANJA EKSPERTSKE VLADE

Najave formiranja ekspertske savezne Vlade koja bi radila na ozdravljenju ekonomija Srbije i Crne Gore i na skidanju sankcija i koja ne bi zadirala u nadleznosti republickih vlasti, crnogorski ekonomski eksperti docekali su sa sumnjom. Predsednik Monetarnog saveta Crne Gore Momcilo Cemovic kaze da bi bilo pogresno ako bi predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica mandat premijera ponudio Socijalistickoj narodnoj partiji. "To bi bila kontraproduktivna mera koja bi deo narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << revolucije ostvarene u Srbiji ponistila. Alternativa toj i takvoj Vladi je formiranje ekspertske Vlade, koja, ipak ne bi bila priznata od strane Crne Gore, jer bi bila nelegitimna, t.j. izabrao bi je savezni parlament koji, iz dobro poznatih razloga, Crna Gora takodje smatra nelegitimnim", kaze Cemovic isticuci da se onda postavlja pitanje: "Koja i kakva to ekspertska Vlada moze da bude?" Cemovic ne porice da G17 plus ima u svom sastavu nekoliko istaknutih jugoslovenskih ekonomskih eksperata, ali dodaje da mu se ne dopadaju neki tonovi iz te grupe, koji, po njegovom misljenju, odudaraju od ekspertskog stanovista i koji su priklonjeni jednoj ili drugoj politickoj ideji u Srbiji.

Clan G17 Nebojsa Medojevic smatra da je ideja o formiranju federalne Vlade eksperata apsolutno neprihvatljiva. "Ta Vlada uopste ne treba da postoji", smatra Medojevic isticuci da se odnosi izmedju Srbije i Crne Gore mogu regulisati jedino kad i Srbija i Crna Gora budu nezavisne drzave, pa onda kao takve ugovorima regulisu one elemente saradnje za koje smatraju da su od zajednickog interesa.

Potpredsednik SNP-a Predrag Bulatovic, kako prenose podgoricki mediji, izjavio je da ocekuje da ce uskoro poceti konsultacije sa predsjednikom SRJ Vojislavom Kostunicom oko nove savezne Vlade. Na pitanje da li ce ispred partije na tim konsultacijama ucestvovati njen predsednik Momir Bulatovic, Predrag Bulatovic je odgovorio da po Ustavu sa predsednikom drzave o tim stvarima razgovaraju sefovi poslanickih klubova u oba Veca saveznog parlamenta, odnosno, Zoran Zizic i on. Bulatovic je jos rekao da o formiranju Vlade eksperata partija nije zauzela stav, te da ce to uciniti onog trenutka kada ta ideja bude ozvanicena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.