CRNA GORA NE PRESTAJE DA NAPADA! Beograd, SPC i Rusija im TRN U OKU, zbog unutrašnjih sukoba sasuli sramne OPTUŽBE

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 16:13

CRNA GORA NE PRESTAJE DA NAPADA! Beograd, SPC i Rusija im TRN U OKU, zbog unutrašnjih sukoba sasuli sramne OPTUŽBE

Svest o tome, kako su kazali, rezultirala je određenim oblicima organizovanja pripadnika crnogorskog nacionalnog korpusa.

Akcija "srpskog sveta” vođena iz Beograda a pomognuta delovanjem Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mogla bi uticati na promjenu vrednosnog sistema na kojem je zasnovana crnogorska država i ugroziti njen nacionalni identitet, ocenjeno je u analizi Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Njihov iskaz prenosimo u daljem tekstu: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Oni svoje nezadovoljstvo zbog poteza nove vlasti u Crnoj Gori ispoljavaju i kroz organizovanje uličnih protesta. Bezbednosne implikacije takvih procesa su već uočljive kroz pojedinačne incidente, a u narednom periodu, sa rastom nezadovoljstva, moglo bi doći i do ozbiljnijeg usložnjavanja bezbednosnih prilika. To posebno ako se ima u vidu činjenica da je bezbednosni sektor potezima nove vlasti učinjen delimično disfunkcionalnim (ili doveden u stanje histerije, kako je to nedavno ocenio predsednik Odbora za bezbednost i odbranu, Milan Knežević) - navodi se u analizi DFC-a "Srpski svet – originalno pozajmljen concept".

Zbog toga je, ocenjuju u DFC-u, neophodna pojačana pažnja zapadnih partnera i saveznika Crne Gore.

- Potrebna je nova energija i senzibilitet, kako bi trenutni uspeh Rusije da destabilizuje unutrašnje prilike u Crnoj Gori i u njene institucije i državne organe instalira veliki broj svojih lojalista, u dogledno vreme mogao biti posmatran kao epizoda, odnosno osetljiva faza demokratskog razvoja crnogorskog društva bogatog različitostima - navodi se u analizi.

U DFC-u smatraju da su poistovećivanje religije i nacije, odnosno izjednačavanje srpstva i pravoslavlja snažan su instrument u delovanju etnofiletistički utemeljene Srpske pravoslavne crkve, ali i vrlo pogodna okolnost za delovanje ruske meke moći u regionu Zapadnog Balkana.

Posebno, dodaju, ako se ima u vidu činjenica da je odnos crkve i države u Srbiji uređen tako da država ima jači uticaj na SPC nego obrnuto, a slično je i u odnosu Rusije i Ruske pravoslavne crkve.

- Pravilno procenjujući da bi upravo SPC mogla biti jedan od najefikasnijih instrumenata širenja njenih interesa u regionu Zapadnog Balkana, Rusija je odnosima sa tom verskom organizacijom posvetila posebnu pažnju, što za rezultat, pored ostalog, ima i veliku podršku koju SPC daje srpskim organizacijama koje zagovaraju jačanje veza sa Rusijom, kao i sa ruskim organizacijama u Srbiji i regionu - stoji u objašnjenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.