CRKVA PONOVO NA METI PLJAČKAŠA! Srpska zajednica u strahu - Trenutno nas više brine OVO, nego materijalna šteta

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2022, 18:41

CRKVA PONOVO NA METI PLJAČKAŠA! Srpska zajednica u strahu - "Trenutno nas više brine OVO, nego materijalna šteta"

Ovo nije prvi put da je crkva na meti vandala ali je najsnažniji udar, kaže starešina Crkve.

Saborna crkva u Mostaru postala je meta vandala i srpska zajednica je u strahu, nakon što su pokradeni instalacijski kablovi, oštećeni zidovi i ta istorijska građevina je ostavljena bez rasvete, rada zvona i satova koji su simbol multietničnosti toga grada.

Starešina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić za Klix.ba kaže kako su nemile scene ustanovili jutros, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što je izazvalo strah i paniku u srpskoj zajednici s obzirom na to da se nemile scene ponavljaju i odmah prijavili mostarskoj policiji koja je uradila uviđaj i preduzela zakonom predviđene radnje da bi rasvetlila ovaj slučaj.

- Pljačkaši, lopovi, razbojnici, vandali, ne znam kako ih nazvati su opljačkali ovde instalacije, kablove i oštetili zidove kroz koje su išli kablovi i razvodne kutije koje su obezbeđivale napajanje električnom energijom - kaže Kojić.

Pored materijalne vrednosti koja je velika, ističe kako je najveća šteta u činjenici da su ti kablovi vodili do osvetljavanja crkve koja je pre mesec dana priključena na gradsku rasvetu i da joj je onemogućeno da svetli u svome punom sjaju.

- Ti kablovi su vodili i do zvonika crkve i pokretali zvona, kao i do tri sata koja su simbol ove Saborne crve jer su donacija tri prijatelja koja su po veroispovesti katolik, pravoslavac i musliman. Sad ti satovi ne rade, crkva ne zvoni i ne može više da svetli, a to je ono što nas zabrinjava više nego materijalna šteta koja je pričinjena - rekao je Kojić za Klix.ba.

Tvrdi da su od jutros svi potreseni zatečenim prizorom koji su našli i da je zavladao strah u srpskoj zajednici.

- Pitamo se kakva je ovo poruka. Ovo nije prvi put, ali je najsnažniji udar. Bilo ih je više do sada, ali nismo želeli da izlazimo u javnost s tim pljačkama računajući i da je to delo lopova i pojedinaca kojih ima posvuda i da to nije ciljani udar na srpsku zajednicu. Ali, nakon ovog jutros što se desilo, stvarno ne znamo kako više to sve doživeti - kazao je za portal vidno uznemiren starešina Saborne crkve u Mostaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.