Saborna crkva sv. Trojice u Mostaru ponovo na meti pljačkaša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 16:11

Saborna crkva sv. Trojice u Mostaru ponovo na meti pljačkaša

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo se našla na meti pljačkaša i pitanje je da li će posle ovog uništavanja moći da se sve vrati u prethodno stanje, pokradeni su kablovi od struje koji omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata, rekao je starešina Crkve Duško Kojić, koji posle svega strahuje za svoju bezbednost. Pita da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona. Kaže da nasrtajima na Crkvu nisu želeli da uznemiravaju javnost, ali deseti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ovo put da je Saborna crkva na meti pljačkaša.

Nekoliko meseci ranije, naime, opljačkan je i Kojećev stan.

"Nismo prijavljivali u javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Ja se danas ne osećam sigurno u Mostaru i pitam se je li ovo poruka i treba li se uopšte obnavljati Saborna crkva. Traju li radovi na crkvi ovako dugo zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik", kazao je Kojić.

Dodao je da je juče u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

"Strahujem za svoju sigurnost, za sigurnost zajednice i za sigurnost Saborne crkve...", istakao je Kojić, preneo je lokalni portal Bljesak.

Policija, kazao je, pokušava da uradi što je u njihovoj nadležnosti i nekoliko puta su već hvatali počinioce.

"Do sad smo ovo doživljavali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svetli i da zvone zvona, da satovi ne rade ja se pitam koji su motivi svega ovoga", naveo je.

Ističe da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu se radi, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima. "Svi pokazuju volju i zainteresiranost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje", jasan je Kojić.

"Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice", poručuje Kojić.

U avgustu su nepoznati počinioci provalili vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je. Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva "Dobrotvor".

Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, pre svih MUP HNŽ da hitno pronađu počinioce.

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim verskim objektima na području HNŽ.

"Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Verujemo da nije reč o izlivima verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici", naveli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvetljavanjem ovih nedela bila otklonjena svaka sumnja i pretpostavka da je reč o nacionalnom ili verskom motivu.

Prošle godine je obijena parohijska kuća pokraj Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u mostarskom naselju Bijelo polje. U više navrata je opljačkana i Pravoslavna crkva Vaznesenja Hristovog u Bijelom polju kod Mostara, a jednog od pljačkaša snimile su i kamere pa ga je policija pronašla.

Prošle godine je obijena parohijska kuća, koja se nalazi neposredno pored Stare crkve u mostarskom naselju Bjelušine i odnesena je određena količina novca.

Pre mesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke i ustaški simboli.

Godinu pre oskrnavljeno je i groblje u selu Dobrič kod Širokog Brijega kada je na ogradi oko groblja i Crkve Svete Nedelje osvanuo ispisan grafit "Sve vas ovo čeka" i ustaški simbol slovo "U".

Dogodio se još niz napada, skrnavljenja i pljačke imovine koja nije rasvetljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Izvor: Beta, 07.Dec.2022

U Mostaru je prošle noći opljačkana i devastirana pravoslavna crkva Svete Trojice, izjavio je starešina crkve Duško Kojić.Kojić je istakao da strahuje za svoju, kao i bezbednost pravoslavne zajednice u Mostaru, prenele su banjalučke Nezavisne novine."Pokidani su svi kablovi koji dovode struju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.