ČITAJU OČE NAŠ NAOPAČKE, PRIČEŠĆUJU SE KRVLJU, ORGIJAJU: Sekte se uvukle u sve pore društva, a ova dva zločina su potresla Srbiju pre 30 godina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 11:10

ČITAJU OČE NAŠ NAOPAČKE, PRIČEŠĆUJU SE KRVLJU, ORGIJAJU: Sekte se uvukle u sve pore društva, a ova dva zločina su potresla Srbiju pre 30 godina!

Vojska ne odustaje od stava da iza ovih zločina stoji sekta.

Devedesetih godina, u periodu kada je politička i socijalna situacija na prostoru bivše Jugoslavije bila izuzetno napeta, dogodila su se dva zločina u vojsci koji su ostali upamćeni kao mogući činovi delovanja satanističkih sekti. Oba zločina izazvala su zabrinutost vojnih bezbednjaka, budući da su se ovi događaji poklopili s nacionalnim tenzijama i stvarali rizik od eskalacije međunacionalnih sukoba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prvi od ova dva zločina desio se 3. juna 1993. godine u Vranju. Vojska je bila potresena kada je vojnik Jožef Mender izvršio krvavi napad u kasarni "Južnomoravske brigade", ubivši šest vojnika i jednog podoficira zastavnika pre nego što je izvršio samoubistvo. Mender je nosio tetovažu obrnutog krsta i datum zločina, što je vojne bezbednosne službe tumačile kao dokaz pripadnosti satanističkoj sekti.

Iako su neki osporavali ovu tvrdnju i tvrdili da je Mender bio samo obožavalac metal muzike, vojska je ostala pri stavu da je motiv za zločin bio povezan sa sektom.

Pet dana kasnije, 8. juna 1993. godine, došlo je do sličnog incidenta u kasarni "Mika Mitrović" u Šapcu. Vojnik Nandor Kiš otvorio je vatru na svoje kolege, ubivši jednog vojnika i desetara, pre nego što je izvršio samoubistvo.

I u ovom slučaju, vojni bezbednjaci su tvrdili da je Kiš bio pripadnik satanističke sekte, a motiv za zločin je bio žrtvovanje i jačanje "Satanine moći". Ovi događaji naveli su vojsku na preduzimanje mera prevencije protiv delovanja sekti u vojsci.

Važno je napomenuti da se godinu dana kasnije, u junu 1994. godine, dogodio i treći pokušaj masakra u Vojsci Jugoslavije, kada je sin jednog oficira pokušao izvršiti napad na oficire u Centru visokih vojnih škola u Beogradu. Iako su neki tvrdili da su za ove zločine odgovorne životne okolnosti, vojna bezbednost je nastavila tvrditi da su sekte stajale iza ovih incidenata.

Ova vremena nisu samo pokazala izazove s kojima se vojska suočavala tokom politički turbulentnih devedesetih godina, već su i podsetila na potrebu za pažljivim praćenjem i prevencijom delovanja ekstremnih grupa unutar vojnih redova.

Srbija Danas/Republika

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.