CIRKUS U CRNOJ GORI! Šalju dve delegacije na Generalnu skupštinu UN, Milatović se hitno oglasio: Zabuna i neozbiljnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2023, 11:33

CIRKUS U CRNOJ GORI! Šalju dve delegacije na Generalnu skupštinu UN, Milatović se hitno oglasio: "Zabuna i neozbiljnost"

Vlada je juče usvojila platformu MVP-a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine UN-a.

Crnu Goru, državu koja ima 650.000 stanovnika, na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku predstavljaće dve delegacije: jednu predvodi predsednik Crne Gore Jakov Milatović, a drugu premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović iskoristio je poziciju koordinatora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ministarstva vanjskih poslova (MVP) da i ove godine otputuje u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN-a.

Nakon objave informacije da će Abazović predvoditi Vladinu delegaciju, predsednik države Jakov Milatović je na društvenoj mreži Iks (Tviter) napisao da Abazovićeva odluka ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

- U skladu s dosadašnjom praksom, Crnu Goru na zasedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsednik, a naredne premijer. Prošle godine je delegaciju predvodio premijer, tako da ove godine delegaciju predvodi predsednik. Odluka premijera u tehničkom mandatu da u funkciji koordinatora MVP-a, a de fakto u funkciji premijera, nastupa s posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore - napisao je Milatović.

Iz njegovog kabineta je najavljeno da će on predvoditi delegaciju Crne Gore na zasedanju Generalne skupštine UN-a i Samitu o ciljevima održivog razvoja.

Odluka premijera u tehničkom mandatu da u funkciji koordinatora ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera - nastupa sa posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore. 2/2

— Jakov Milatovic 🇲🇪🇪🇺 (@JakovMilatovic) September 8, 2023

- Na marginama ovog Samita planirani su brojni susreti s visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom. U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN-a, delegacija predsednika Crne Gore posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savetu bezbednosti UN-a u periodu 2026-2027. godine - piše u najavi.

Iz MVP-a su, u reagovanju na Milatovićeve navode, saopštili da će Abazović, kao koordinator tog resora, učestvovati na ministarskim sastancima u Njujorku.

- Imajući u vidu dinamiku, važnost i broj multilateralnih događaja koji se, tokom debate, održavaju potrebno je prisustvo i istupanje MVP-a. Svi ti važni sastanci su navedeni u Vladinoj platformi, ako se ona čita bez spinovanja. Takođe, uzimajući u obzir ustavna ograničenja predsednika, a da vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku, važno je, i nužno potrebno, prisustvo ministra, u ovom slučaju koordinatora MVP-a - istakli su, dodajući da je u Abazovićevoj delegaciji "minimalan broj članova“.

Vlada je juče usvojila platformu MVP-a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine UN-a, koja se održava u Njujorku od 18. do 26. septembra. U toj platformi navedeno je da će u Njujork putovati dvije crnogorske delegacije, što je do sada nezabeležen slučaj. U delegacijama će biti po deset članova, odnosno 20 ukupno.

Do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno to da jedne godine državu predstavlja premijer, a druge predsjednik. Ta praksa se, kako se vidi iz Vladinih platformi, uglavnom poštovala, mada je bilo izuzetaka.

Nema objašnjenja zašto je Abazović odlučio da putuje u Njujork, ako je praksa da ove godine tamo ode predsednik, da li je tačno da je premijer navodno bio prijavio da će on predvoditi crnogorsku delegaciju, kako će premijer i njegov tim putovati u SAD, te zašto se država izlaže nepotrebnim troškovima sa slanjem dvije delegacije.

Iz MVP-a su sinoć saopštili da je dosadašnja praksa da Generalnoj skupštini UN-a prisustvuje ministar tog resora, bez obzira da li je šef delegacije premijer ili predsjednik. Međutim, onda je nejasno zašto je delegacija premijera odvojena i zašto su u njoj njegova šefica kabineta, dvojica savetnika i službenica Generalnog sekretarijata Vlade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.