ČETIRI IRANSKA TANKERA NESTALA SA RADARA: Amerika prelazi crvenu liniju, napada u međunarodnim vodama

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 09:50

ČETIRI IRANSKA TANKERA NESTALA SA RADARA: Amerika prelazi crvenu liniju, napada u međunarodnim vodama

SAD blokira sve prilaze Venecueli

Mesec dana nakon američke zaplene 4 iranska tankera sa 1,1 miliona barela nafte namenjene Venecueli, ne zna se gde su nestali ti brodovi.

Neposredno nakon prošlomesečne zaplene, federalni tužilac u Vašingtonu podneo je civilnu tužbu u kojoj se navodi da je prodaju iranske nafte Venecueli ugovorio biznismen Mahmud Madanipur koji je povezan sa Iranskom Revolucionarnom gardom, za koju SAD tvrde da je strana teroristička organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali su pravni eksperti odmah prokomentarisali da će je nemoguće sprovoditi odluke američkog suda u međunarodnim vodama.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije je ukazao da 4 tankera nisu zaplenjena uz korišćenje vojne sile, kao ni da tankeri nisu fizički zaplenjeni.

Vašington je, naime, zapretio sankcijama vlasnicima brodova, osiguravajućim kompanijama i posadi ukoliko ne predaju tovar namenjen Venecueli.

US Moves To Seize Iran Petroleum On New Tanker Group Bound For Venezuela https://t.co/6DfsnOFeEy

— Susan Raciti (@susan_raciti) July 9, 2020

Iranski ambasador u Venecueli Hodžad Soltani odbacio je tvrdnje da je američka administracija izvojevala pobedu s obzirom da nafta, navodno, nikada nije stigla u Venecuelu.

- To je još jedna američka laž i čin psihološkog rata koji vodi američka propagandna mašinerija. Terorista Tramp ne može lažnom propagandom da se oporavi od poniženja i poraza koji mu je naneo Iran - konstatovao je iranski diplomata.

Lokacija 4 tankera je i dalje nepoznata, a njihovi kapetani su još pre nekoliko nedelja predali lokatore kako bi prikrili svoje kretanje i mesto boravka. Za sada, ovi tankeri se vode kao oštećeni ili prodati u staro gvožđe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.