CENTAR BEZBEDNOSTI BAR: Policajci u Budvi prekoračili ovlašćenja

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2020, 01:02

CENTAR BEZBEDNOSTI BAR: Policajci u Budvi prekoračili ovlašćenja

Jedan policajac je danas u Budvi prilikom hapšenja Mikijelja, primenio istu tehniku kao i američki policajac Derek Šovin 25. maja prilikom hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda

Policijski službenici Centra bezbednosti Bar, Saša Knežević i Alen Hamzić, upotrebom fizičke snage prekoračili su ovlašćenja prilikom hapšenja sekretara za investicije Opštine Budva Mladena Mikijelja.

To je saopšteno nakon sednice Saveta za građansku kontrolu rada policije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

u Mineapolisu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Policajac je Mikijelju držao koleno na vratu.

- Policajci su prekoračili danas u Budvi ovlašćenja, a neki od njih, uprkos obavezi, nisu imali identifikacione oznake - to su neke od ocena Saveta za građansku kontrolu rada policije, koji je večeras održao sednicu u Budvi.

- Savet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar - S. K. i A. H, prema građaninu M. M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrebljena. Primena konkretnog zahvata u predelu leđa i vrata građanina M. M. je bila bez osnova. Savet ocenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti - rečeno je iz Saveta.

Nakon sednice održane u Centru bezbednosti Budva, saopšteno je da su na pitanja predsednika i članova Saveta odgovarali načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević.

- U cilju razjašnjenja današnje primene policijskih ovlašćenja, omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju, a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije. Savet je, u prisustvu policijskih starešina, pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije - dodaju.

Pojašnjeno je da su konstatovali da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika.

- Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starešine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka), Savet je ocenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nisu imali jasne i vidljive oznake. Primena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosledna i kasni, i Savet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja reši jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije - saopštili su.

Oni ističu da su informisani o tome da su pripadnici Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.